Кадровите решения в колегиите на ВСС ще се взимат с явно гласуване

  • 31 март 2016 13:58

  • 868
  • 0
Кадровите решения в колегиите на ВСС ще се взимат с явно гласуване
© Булфото

Кадровите решения в съдийската и прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет /ВСС/ ще се взимат с явно гласуване, реши окончателно парламентът. Депутатите приеха днес на второ четене промените в Закона за съдебната власт.

Решенията за назначаване, повишаване и освобождаване на магистрати ще се вземат самостоятелно съответно от колегията на съдиите и от колегията на прокурорите и следователите.

Кадровите решения в съдийската колегия на ВСС ще се приемат с мнозинство не по-малко от осем гласа, в прокурорската - с не по-малко от шест гласа. Останалите решения ще се взимат с мнозинство от повече от половината от присъстващите. Няма да се допуска гласуване "въздържал се".

Явното гласуване по кадрови въпроси беше прието с гласовете на управляващото мнозинство, от "БСП лява България" и ДПС бяха "против".

Михаил Миков /"БСП лява България"/ коментира, че явното гласуване ще направи ВСС политически зависим орган. Очевидно с тази промяна управляващите, правителството искат да реализират стриктен контрол върху всеки отделен член на ВСС, коментира той.
Атанас Атанасов /Реформаторски блок/ посочи, че според закона за членове на ВСС се избират магистрати с високи нравствени качества. Това не е празна фраза, това трябва да са хора, които нямат страх от решенията, които вземат, коментира той. Тайното гласуване е за страхливци, заключи Атанасов.

Според Христиан Митев /Патриотичен фронт/ явното гласуване ще отговори на очакванията на българските граждани и ще се повиши отговорността на членовете на ВСС пред обществото.

Кога една корупционна практика може да бъде успешна - когато получилият облагата може да бъде проконтролиран дали е изпълнил поетия ангажимент, коментира Четин Казак /ДПС/ относно явния вот. Тези неща за отговорност и прозрачност са смешни, възрази той.

Депутатите приеха още да бъдат създадени постоянни комисии по атестирането и конкурсите към всяка от колегиите на ВСС, в които да участват и действащи магистрати. Мандатът на избраните членове на комисиите по атестирането и конкурсите ще е едногодишен. Съдия, прокурор или следовател няма да може да бъде избиран за член на съответната комисия за повече от два последователни мандата.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
868 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини