Питат МОН дали може да закрият училище заради липса на ученици

  • 30 март 2016 13:11

  • 1102
  • 0
Питат МОН дали може да закрият училище заради липса на ученици
©

Основно училище "Кирил и Методий" в лознишкото село Трапище да бъде закрито, считано от 1 юли, гласува на редовното си заседание Общинският съвет в Лозница.

Основната причина е значителното намаление на учениците през последните години, посещаващи училището, обясни кметът Айхан Хашимов. В момента в учебното заведение се обучават 42 ученика, които пътуват от търговищките села Ралица, Давидово и Голямо Соколово. Местни ученици от Трапище са 16, а от село Тръбач и Чудомир само трима.

Хашимов заяви, че в периода от ноември 2015 до края на януари 2016 година от Регионалния инспекторат по образованието в училището са извършени четири проверки, при които е установено, че посещаемостта е много ниска.

Според общинския кмет със задълбочаване на проблема с броя на учениците, след корекции на училищния бюджет, училището ще има финансови проблеми, които ще са за сметка на качеството и условията на провеждане на учебния процес и изплащане на трудовите възнаграждения на персонала.

Становището на общинската администрация е след закриване на училището учениците от Трапище да бъдат пренасочени към Начално училище "Васил Левски" и СОУ "Христо Ботев" в Лозница.

Предложението на Общинския съвет ще бъде изпратено до Министерството на образованието и науката, заедно със становище на Регионалния инспекторат по образованието в Разград, уточни кметът Айхан Хашимов.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1102 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини