"Лив Щайн" е най-добър спектакъл, Явор Гърдев взе "Икар" за режисура (снимки)

  • 28 март 2016 14:22

  • 1620
  • 0
"Лив Щайн" е най-добър спектакъл, Явор Гърдев взе "Икар" за режисура (снимки)
© Булфото

Съюзът на артистите в България раздаде годишните си награди "Икар" тази вечер в Народния театър "Иван Вазов" по случай Международния ден на театъра - 27 март. Празничният спектакъл беше озаглавен "Театър без граници".

"Лив Щайн" от Нино Харатишвили на Крис Шарков в Малък градски театър "Зад канала", копродукция с фондация "Аполония", спечели "Икар - 2016" за най-добър спектакъл.

За главната роля в представлението статуетката е за актрисата Анастасия Лютова.

Леонид Йовчев бе отличен за главна мъжка роля за "Малдорор" по Лотреамон на Ани Васева и театралната група "Метеор", и за Гео Милев в "Гео" по Христо Карастоянов на Иван Добчев в Народния театър.

"Икар - 2016" за режисура е присъден на Явор Гърдев за две постановки в НДК - "Квартет" по Хайнер Мюлер и "Чайка" от Чехов в театър "Азарян".

Награда "Икар" за чест и достойнство е посмъртно за актьора Петър Попйорданов-Чочо, а за изключителен творчески принос към българския театър - на актрисата Илка Зафирова.

Награда за педогически принос получиха Надежда Сейкова и Николина Георгиева.

Ето и останалите отличени:

Второстепенна женска роля: Касиел Ноа Ашер, Лилия Маравиля, Красимира Кузманова и Стефка Янорова за ролите си в „Театър, любов моя“, режисура Касиел Ноа Ашер, театър „199“.

Второстепенна мъжка роля: Валентин Ганев за образа на Никола Гешев в „Гео“, режисура Иван Добчев, Народен театър.

Дебют: Мила Люцканова и Боряна Братоева за образите на сестри Палавееви в „Сестри Палавееви“, постановка Елена Панайотова, драматичен театър Пловдив.

Съвременен танц и пърформанс: Иво Димчев за спектакъла си „Опервил“, театър „Азарян“, Национален дворец на културата и „Фейсбук театър“, Мозей.

Драматургичен текст: „Семеен албум“ на Малин Кръстев.

Авторска музика: Константин Цеков за „Последен квартет“ от Ярон Зилберман, Драматично-куклен театър – Враца и театрална работилница „Сфумато“.

Сценография: Марина Райчинова за „Евридика в подземния свят“ от Сара Рул, реж. Стайко Мурджев, драматичен театър Пловдив.

Майсторско техническо осъществяване: „На ръба“, авторски спектакъл на Александър Морфов, Народен театър.

Цирково изкуство: Иво Сивков и Мария Косоребрикова от цирк „Балкански“.

„Златен глас“: Николай Николов за сериала „Черния списък“.

Критически текст: Йоана Спасова-Дикова за книгата „Мелпомена зад Желязната завеса“.

Вариететно изкуство: Трупа „Росиели“.

Последвайте канала на

Novini.bg
1620 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини