Правилното развитие на децата изисква грижовна и стабилна връзка с родителите, смятат експерти

  • 24 март 2016 18:48

  • 1582
  • 1
Правилното развитие на децата изисква грижовна и стабилна връзка с родителите, смятат експерти
© Булфото

Правилното развитие на детския мозък изисква стабилна, грижовна и интерактивна връзка с възрастните. Това заяви проф. Владимир Пилософ, председател на Българската педиатрична асоциация, по време на кръгла маса в Народното събрание на тема "Ранното детско развитие - реалност и перспективи".

Участниците във форума се обединиха около мнението, че ранното детско развитие е в основата на бъдещето на всяко дете и е изключително важно в каква среда расте то в своите първи години. Детско развитие започва още от бременността и затова е необходимо бременните жени да бъдат подкрепяни - да имат емоционален комфорт, да се хранят балансирано и да се предпазват от инфекции.

Проф. Пилософ попита дали медиите си дават сметка как едни негативни новини влияят на хилядите бременни жени. Мозъкът е единственият орган, чието развитие продължава и след раждането, заяви експертът. По думите му гените залагат каква ще е мозъчната матрица, но външната среда има изключително значение за реализиране на потенциала на детето.

Проф. Пилософ определи като погрешно схващането, че децата се разглезват, ако родителите често ги прегръщат. Детето трябва да усеща привързаността на родителите си, защото това изгражда сигурност, категоричен беше специалистът. Според него съществена за развитието е и стимулиращата роля на външната среда. "Телевизията и таблетът не могат да заместят майката, посочи специалистът и допълни, че те не активират мозъка така, както четенето на книги. По думите му гледането на телевизия в ранна детска възраст има неблагоприятен ефект върху речевото развитие на детето. Важно е да се развива умението на децата да решават и изпълняват различни задачи", смята той.

Според участници в дискусията съвременните родители не използват ефективно времето с децата си. Общуването с родителите е изключително важно за развитието на децата, отбелязаха специалисти. Познавателните и социално-емоционалните умения се усвояват в ранната детска възраст, затова е важно този период да не бъде пропуснат от родителите и учителите, заяви Антъни Томпсън от Световната банка.

"Българската майка е свръх протективна и създава инфантилни деца", заяви доц. Христо Хинков от Националния център по обществено здраве и анализи. Той допълни, че когато се говори за стратегии за ранното детско развитие, трябва да се обърне внимание и на този социокултурен фактор в България. По думите му, когато майката предпазва детето си максимално от всякакви естествени травми, тя задържа развитието му. "Рисковете в ранното детско развитие са свързани с неглижирането, бедността, непълноценното хранене, насилието и други", заяви Мария Хесус Конде - представител на УНИЦЕФ за България.

В свое приветствие председателят на парламента Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23 отбелязва, че хармоничният подход към малкия човек е най-важният подход.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1582 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Важно!

2016.03.28 | 11:07

1
Хора за нищо на света не ходете да работите на Елените обл. Бургас. На Елените не плащат, там ще бъдете нищожества и на всичкото отгоре ще работите без пари! Настаняват те в общежитие без никакви условия за живеене! Отношението е като към животни!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини