Отчитат ръст на телефонните измами, извършителите стават все по-изобретателни (видео)

  • 20 март 2016 12:28

  • 1644
  • 3
Отчитат ръст на телефонните измами, извършителите стават все по-изобретателни (видео)
© novini.bg

Окръжната прокуратура в София отчита ръст на телефонните измами, стана ясно на пресконференция днес.

От полицията допълниха, че извършителите стават все по-изобретателни, като, освен познатите досега причини да се искат пари - за тежки заболявания като СПИН, рак и дори зика, вече се искат пари и за "залавяне" на телефонни измамници, като дори на жертвите се връщат част от сумите, за да не се усъмнят, че са измамени.

Възрастна жена от ботевградското село Скравена, на която поискали пари за лекарства, измамниците предварително проучили и били информирани, че тя страда от заболяване. Жената обаче се усъмнила в обаждането и подала сигнал в полицията и така извършителят бил заловен при предаването на парите.

При друг случай полицаи и прокурори разкрили опит за отвличане на мъж, който наскоро продал недвижим имот. Инцидентът станал в Своге, когато двама познати на жертвата го подмамили, че ще му намерят работа в София. Той се съгласил и потеглил с тях към столицата. По пътя обаче била инсценирана акция, при която мъжът бил отвлечен и му казали, че ще бъде освободен срещу 2000 лева. Той склонил да ги плати, а извършителите го завели в столичен мол, откъдето да изтегли сумата. Той обаче успял да се измъкне и подал сигнал в полицията.

При друг случай изнудвач от затвора е заловен да иска пари от момиче, с което влязъл в близки отношения по телефона. Схемата заработила, след като затворникът намерил достатъчно информация за жертвата си в профила й в социалните мрежи. Станали близки в разговорите си и започнал да й иска първоначално малки суми пари. След като жената се усъмнила, спряла да изпраща пари на лишения от свобода, който първоначално се представил за граничен полицай, а след това й признал, че е осъден.
След като спрял да получава пари от жертвата си, мъжът започнал да я заплашва дори чрез приятелките й.

При поредното изпращане на пари в затвора, траншът бил проследен, а у затворника били намерени телефони и сим карти, част от които - зашити в бельото му. Окръжният прокурор на София Наталия Николова обясни, че тече разследване и за това дали някой от надзирателите е помогнал на затворника да придобие телефон и сим карта.

Полицията разтървала ромска свада, в която участвали близо 50 човека. Побоят станал заради жена между два ромски клана - единият от Ботевград, а другият - от Етрополе. Сбили се на независима територия - в село Трудовец, където един от участвалите в сбиването получил тежка черепно-мозъчна травма, но след операция животът му е спасен.
Разкрита е и група от Ихтиман, която се занимавала с кражби на коли в София, Пазарджик и Пловдив.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1644 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Боко Мокото

2016.03.20 | 15:56

3
Боко чоков ти турска подлого долна

2016.03.20 | 14:43

2
pri mutra boikoygly e taka...ni6to dobro ne ni zaka
kur za boiko analev

2016.03.20 | 14:43

1
vsizki se yzat ot tikvata prosta ,gledat toi kak ograbi Durjavata ...

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини