Бранят с жива верига приюта на отец Иван

  • 22 ноември 2011 06:42

  • 2637
  • 7
Бранят с жива верига приюта на отец Иван
©

Жива верига и мирен протест стягат обитателите на приюта за бедни на отец Иван в Нови хан заради заповед на ДНСК за разрушаване в 14-дневен срок, съобщава в. Монитор.

Новото му триетажно крило трябва да бъде съборено най-късно на 6 декември – Никулден, когато сиропиталището празнува своя патрон свети Николай Мирликийски – Чудотворец. Мотивът е, че сградата няма разрешително за строеж и по всички изисквания на законите за строителството се счита за незаконна. Ако до тази дата свещеникът не я събори сам, дирекцията ще предприеме принудителното й събаряне с багери, за което обаче той трябва да плати 52 000 лева разходи и още 4000 лева за разрушаването на параклиса към храма, който също се изгражда в момента.

Няма да го съборя, сградата е построена с пари на дарители и наш труд – мой и на хората от приюта. Нямам и пари да платя за багерите, категоричен бе вчера отец Иван. Ако сградата бъде съборена, трябва да изгоня обитателите на улицата, да се скитат и ровят в контейнерите. Затова няма да разруша това, което сме градили с ръцете си, зарече се свещеникът благодетел.

145 човека живеят към момента в приюта „Свети Николай” в Нови хан, от тях 60 са деца. Близо 200 000 лева, предимно за строителни материали, са отишли за изграждането на триетажната нова сграда, събирани от дарители. Предвидено е в нея да са помощните помещения. На единия от етажите ще се намира медицински център с кабинет на общопрактикуващ лекар, кабинет по акушерство и гинекология с видеозон, педиатричен кабинет и зъболекарски кабинет. Лекарите, които срещу възможността да оборудват практика тук, ще се грижат за здравето на питомците на отец Иван, но ще преглеждат и хората от селото, разказва Галя Иванова – пенсионирана акушерка, която вече дванадесет години помага като доброволка в домакинската работа тук. Някои от лекарите вече са докарали оборудването си, обяснява тя и показва гинекологичния кабинет, който е почти готов да приема пациентки.

Последвайте канала на

Novini.bg
2637 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
djeina

2014.10.16 | 18:35

7
Направо,нямам думи.Как е възможно?!!!Защо още не са бутнали палатите гледани от хеликоптера?!!!То има една дума само за тези данъчни....АНАТЕМА
Юлия

2014.10.16 | 18:34

6
Нямам думи! Отвратена съм!!! Каква е тази държава и власт??? Държавни служители, тръгнали на война срещу собствения си народ!!! СРАМ и ПОЗОР!!! Толкова луксозни имоти има, които са построени на абсолютно забранени места (чашки на язовири, морски бряг, резервати и др) с неясен произход на парите :)))), а те тръгнаха да събарят тези постройки!!! Защо такава люта борба срещу нормалните хора???
Людмила

2013.11.22 | 15:04

5
Да знаете колко такива хора и цели общини има в Русия и другаде,каква дейност кипи!!!!!!!!!!А у нас о. Йоан е тръгнал като на война да се бори за едната човещина и ние веднага трябва да го прегазим и омаскарим............Та ние-българите станахме най-големите безбожници!

2013.11.22 | 15:03

4
Ма разбира се, че ще ги съборят, кво си позволява тоя поп... ще ми строи той без да даде и лев рушвет, ще приютява бедни и гладни, че и лакеарски кабинети спретнал, вместо да ги остави да измрат. Тя държавата хвърля толкова усилия да си изтрепе поданиците от глад, тоя ще ги спасява. Направо да го съдят за действия против държавата, за държавна измяна и нагла спасителна дейност. Задници нещастни, продълажвайте в тоя дух и много скоро ще висите по стъбовете, ще видите. Брократична, бездушна измет.
Ако

2013.11.22 | 15:03

3
Съборете параклиса и да видите тогава що е то болест и нещастия.
атеист

2013.11.22 | 15:03

2
Един поп да прояви човещина и веднага го атакуват с тъпите и обирджийски закони.Полага грижи за 150 отхвърлени и забравени от държавата и обществото и парите от даренията ги влага за благородната си кауза! Господа чиновници конфискувайте незаконните стоежи на новобогаташите и ги използвайте за общото благо.За събаряне са само доказани негодни згради!Законите трябва да са човечни и справедливи , не да обслужват пълненето на бюджета ,който всички знаем за какво и как се харчи !
Людмила

2011.11.27 | 16:31

1
Какво става -гледах снощи в централната емисия на БТВ,май,въпросът с постройките ще се реши ли наистина

Добави коментар

Водещи новини