Тютюневият склад в Пловдив да бъде възстановен в оригиналния му вид искат от Министерство на култура

  • 17 март 2016 18:55

  • 1475
  • 1
Тютюневият склад в Пловдив да бъде възстановен в оригиналния му вид искат от Министерство на култура
© Булфото

Полусъбореният склад в Тютюневия град на ул. "Одрин" 8 в Пловдив трябва да бъде възстановен в оригиналния му вид. Това съобщиха от Министерството на културата във връзка със запитвания за съдбата на стенописите на художника Вълчан Петров в едно от помещенията.

Тютюневият склад на ул. "Одрин" 8, на чието място е предвидено да се изгражда хотел, притежава статут на културна ценност и се намира в защитена територия. Всички проектни намеси подлежат на съгласуване по реда на Закона за културното наследство, посочват от МК.

От ведомството напомнят, че съгласно чл. 71 от Закона за културното наследство при унищожаване на недвижима културна ценност собствениците са длъжни да я възстановят в същия вид - с оригиналните обемно-пространствени параметри и архитектурни и художествени характеристики.

Стенописите на Вълчан Петров в полуразрушения склад са част от художествените характеристики на тази знакова за града сграда - паметник на културата - така че законът изисква собствениците да направят необходимото и за опазването и възстановяването на въпросните творби, се посочва в съобщението.

Последвайте канала на

1475 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.03.17 | 23:30

1
Аз не вярвам това да стане.

Добави коментар

Водещи новини