КНСБ: Поне 15 000 ще излязат по улиците на 30 ноември

  • 21 ноември 2011 16:41

  • 1390
  • 0
КНСБ: Поне 15 000 ще излязат по улиците на 30 ноември
©

Ако премиерът е прав, че не е той човекът, който трябва да обяснява пенсионната реформа, финансовият министър най-малкото не е човекът, който трябва да прави предложения по нея.

Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров на пресконференция в КНСБ, след среща на президентите на Конфедерацията на независимите синдикати в България и Конфедерацията на труда „Подкрепа” с министъра на труда и социалната политика Тотю МладеновТотю Младенов Тотю Младенов Младенов е бивш министър на труда и социалната политика в правителството на Бойко.

Отговарям косвено на премиера – че КНСБ през мандата на това правителство организира един-единствен митинг – миналата година през октомври; това трябва да говори на това правителство, че сме толерантни към него. Поне 15 000 души ще участват в митинга на 30 ноември общо от двата синдиката, посочи Димитров.

„Утре, в 14 часа в НС, е срещата ни с ПГ на ГЕРБ, на която ще представим нашите позиции по бюджет 2012 г., увеличението на пенсиите и свързаното с него вдигане на пенсионната възраст. Искаме да кажем на депутатите от ГЕРБ какво ще направим и защо това, което се иска за БДЖ, не е най-доброто. Очакваме вето на президента. Пенсионната възраст не е начинът, по който трябва да скарваме поколенията. Надяваме се, президентът да наложи вето. Представяме своите аргументи и на новоизбрания президент на Република България. Не искаме политизация на проблема, не искаме някой да прави политика от това. Въпросът е изключително тежък и за нас решението му минава през разум и отговорност. 20 години ние участваме в реформите. 20 години двата синдиката са двигател на редица процеси”, каза Пламен Димитров.

Реформата започна през 2000 г. Предлага се палиативно решение, което има за цел да икономиса 50 милиона лева, и да лиши от право на пенсия между 15 и 17 хиляди души. Това не е реформа. Ако говорим за обсъждане на продължаване на реформата – ние сме „за” и винаги сме били, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. Това споразумение беше изработено с нас, припомни той. „Ние бяхме от основните двигатели за тези предложения в съдържателен план. Да не продължава тази спекулация - „Синдикатите са против реформите”. Не, синдикатите сме против простотиите, ние сме за реформите”, каза Пламен Димитров.

Засега няма причина да бъде отменен митингът на 30 ноември, тъй като причината не е само лъжата на министър Дянков, а и внесените предложения за промени в пенсионната възраст, допълни той.

„Дори да има възстановяване на участието ни в НСТС под председателството на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, това още не значи, че е отменена заплахата от увеличение на пенсионната възраст. Протестът е за това, така че докато не видим евентуално решение, няма как да отменим каквото и да било и не виждаме причина. Не сме склонни на никакви решения, които са на парче и са извън формата Тристранен диалог. Твърдим, че пенсионната реформа и нейното продължение в сегашното споразумение има своите плюсове. Може би трябва да бъдат коментирани и други предложения. Работодателите също направиха смислени предложения, които никой не коментира, като, да речем, оформянето на самостоятелни фондове за тези, които работят в силовите ведомства. Има и други разумни идеи”, каза Пламен Димитров.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1390 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини