Емил Райнов: Стана ли здравеопазването по–достъпно и по-добро, след реформата на Москов?

  • 13 март 2016 12:51

  • 1811
  • 6
Емил Райнов: Стана ли здравеопазването по–достъпно и по-добро, след реформата на Москов?
©

„За първи път хората се разделят на такива, които ще се лекуват по основен здравен пакет, и такива, които ще се лекуват по допълнителен. Дали обаче, българското здравеопазване стана то по-достъпно и по-добро?”, попита народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и зам.-председател на Комисията по здравеопазването д-р Емил Райнов в предаването „Неделя 150” по БНР.

По думите му разделянето на здравния пакет е противоконституционно. Конституционният съд у нас също се произнесе за това. „КС бе категоричен, че са нарушени устоите на правовата държава и правото на здравноосигурените лица на достъп до медицинска помощ”, каза той.

Д-р Райнов припомни, че опозицията нееднократно е предупреждавала всички какво ще се случи със здравната система, когато се приемаше Законът за здравното осигуряване и се въведоха понятията „основен и допълнителен здравен пакет”. „Възниква въпросът защо година и половина министър Москов всъщност нищо не направи за подобряване здравеопазването на хората, а се случи точно обратното?”, попита д-р Райнов. Той припомни, че само преди 2 седмици Българският лекарски съюз също не се е съгласил с реформата на Москов, като отказа да подпише Националния рамков договор.

„Години и половина се наслушахме на какви ли не безумни идеи. Министър Москов имаше и друга абсурдна идея – болниците да се приватизират.

Когато реформаторите дойдат на власт – започват да реформират, приватизирайки.

Една година болниците трупат задължения и се опасявам, че те ще минат през фалит умишлено, за да се приватизират все пак”, обясни зам.-председател на Комисията по здравеопазването. Поради тази причина БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ ще предложи законови промени. „Защото болниците не са търговски дружества и здравеопазването не е стока”, категоричен бе той.

Д-р Емил Райнов припомни също, че за пръв път са въведени и фиксираните бюджети на болниците. „Сега пациентите започнаха да обикалят болниците и да търсят такива, които могат да ги лекуват. В същото време обаче, се разкриват нови болници”, коментира той. Според него интересен е въпросът: „Как точно се разпределят средствата за тези нови лечебни заведения и какво се е случило със задълженията на болниците? Емил Райнов припомни, че през 2009 г. всички държавни болници са имали задължения от 19 млн. лв., а сега те са вече 500 млн. лв. „Някой зад многоговоренето извърши нищоправене, а къде е контролът в здравната система?”, попита Райнов. По думите му сега парите за здравеопазване са два пъти повече, но той не е срещнал нито един болен, който да е два пъти по-доволен.

Последвайте канала на

Калина Христова
1811 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Фори

2016.03.14 | 09:18

6
Категорично българското здравеопазване не е по-достъпно, напротив, то ще ограничи достъпа до такова на голяма част от гражданите.
БОЗДУГАН

2016.03.13 | 18:59

5
Няма НИТО ЕДНА РЕФОРМА от 27 г . насам , след която да е станало нещо по- добро за народа ! Напротив , все по - лошо и все по - зле без значение БСП или ГЕРБ , или СДС , или НДСВ управлява ! ПРЕСТЪПНИЦИ и КРАДЦИ ! САМО АТАКА !
РЯЗАН БОЗДУГАН

2016.03.13 | 18:22

4
САМО ХАМПИТО ! САМО РУБЛАДЖИЙСКАТА МИНЕТЧИЙКА ! Става за премиер, за президент , за главен мюфтия , за главен ибрикчия и за всичко което се сетите !

2016.03.13 | 18:22

3
САМО АТАКА , ВОЛЕН ПРЕМИЕР и ДРУЖБА с РУСИЯ спасяват БЪЛГАРИЯ ! След това , начело с ПРОСТАКА ТИКВЕН , всички предатели , крадци и продажници по затворите ! ТОВА Е ПЪТЯ !

2016.03.13 | 18:22

2
Всичко което герберастките тикви и ТИКВАТА БАНДИТСКА правят се характеризира само с 3 думи : ЛЪЖИ , ГРАБЕЖ и КРАЖБА ! Грабят от народа , крадат и си пълнят джобовете тия кръвопийци ! ДОЛУ и по затворите ! Няма друго спасение от тях !

2016.03.13 | 18:22

1
РЕКЕТЬОРИ и ПРЕДАТЕЛИ ! ДОЛУ ГЕРБерастките ТИКВИ ! Престъпни изроди , които съсипаха всичко : армия , полиция , флот , авиация , гранични войски , промишленост , селско стопанство ! Натикаха българите в трайна мизерия ! Намалиха ги с 2 милиона ! БЪЛГАРИЯ е в най - голямата , смъртна опасност от 1876 година насам ! САМО АТАКА !!!

Добави коментар

Водещи новини