По нов метод селектират ембрионите при ин витро

  • 12 март 2016 06:40

  • 2974
  • 0
По нов метод селектират ембрионите при ин витро
©

Иновативен метод открива най-подходящите за имплантация ембриони и дава шанс на много семейства да увеличат членовете у дома. Тестът разработили специалисти от лаборатория във Валенсия преди около година, а у нас се очаква той да може да се прилага до 2 месеца при двойки с репродуктивни проблеми. Това съобщиха експерти по време на събитие, организирано от асоциация "Семейно здраве - Моето дете" и българския пациентски форум, пише "Новинар".

Проучването се основава на нов биомаркер, при който се изследва енергийното състояние на ембрионите и се определят онези, които имат най-голям потенциал да се превърнат в желания подарък на двойки, които се надяват да изпълнят най-важната роля в живота си, а именно да станат родители.

Специалисти уточниха, че селектирането на ембрионите спомага за повишаване на реализираните бременности с до 80 на сто при имплантиране дори само на един зародиш, а благодарение на биомаркера се елиминира и рискът от многоплодна бременност.

"В същността си методът представлява определяне броя на митохондриална ДНК в ембриона и прогнозира потенциала му. Ако изследванията посочат повишена митохондриална активност, то ембрионът се окачествява с ниска степен на имплантация", уточни специалистът по репродуктивна медицина д-р Явор Владимиров. Той допълни, че проблемът може да се лекува чрез процедура по замразяване и размразяване на ембриона.

Революционният метод се прилага между третия и петия ден на ембриона, а биомаркерът не го уврежда по никакъв начин, каза още експертът.

Новата технология ще се употребява в ин витро клиника „София”. В началото на тази седмица приключили подготовките по изследването на биомаркера, който ще струва около 600 лева и ще се комбинира с генетичен скрининг и други процедури.
Според д-р Явор Владимиров на пръв поглед сумата изглежда солена, но може да благоприятства за спестяването на множеството ин витро интервенции.

Антонио Диез, който е доктор по биология и откривател на метода, коментира, че освен у нас процедурата се извършва и в Щатите, Испания и Турция, а почти за всяка американска двойка с репродуктивни проблеми се прави такъв тест.

Експертите смятат, че методът е едно от важните решения за хората с репродуктивни проблеми, а българските граждани, които искат да станат родители, получават реален шанс да имат така чаканото детенце.

„Това е една огромна крачка в посока да решим проблема на много семейства”, коментира д-р Явор Владимиров.

Последвайте канала на

Калина Христова
2974 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини