Радомирско село се руши заради засипано речно корито

  • 05 март 2016 20:27

  • 2118
  • 0
Радомирско село се руши заради засипано речно корито
© Novini.bg

Три месеца, след като правителството отпусна допълнителни 8 млн. лева за преодоляването на последиците от бедствията, много от пострадалите остават в безнадеждна ситуация.

Тези пари, например, няма да отидат в едно радомирско село, чиито жители от над 10 години са в изключително тежко положение. Когато водите на яз.Долна Диканя, нивото на местната река се повишава, защото коритото й е засипано от строителна фирма. Резултатът – къщите се наводняват. Години наред обаче никой не взима мерки и оправданието е че няма пари. За корекцията са необходими 60 хиляди лева.

През годините жителите на селото са подали десетки сигнали. Водата в някои мазета минава метър. Къщите са започнали да се рушат.

Местните намират връзка между изпускането на водата на язовир Долна Диканя и пълненето на техните мазета.

Обяснението на кмета е, че общината още чака 60 хиляди лева от комисията по бедствия и аварии, за да реши проблема.„Доста вода дъждовна падна и всичките мазета са пълни, дето се казва, всеки ден вали дъжд. Имат основания, но има все проблеми с финанси, подадени са от община Радомир. От миналата година сме подали...”, обяснява Елинчо Колев.

Миналото лято Басейнова дирекция е дала предписание да се направи корекция на речното корито и да се осигури проводимост на високите води.

В последния списък с общините и обектите, за които са отпуснати допълнително средства, това село не фигурира, предаде БТВ.

Последвайте канала на

Novini.bg
2118 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини