Отпращаме месечно по 40 мигранти, които не отговарят на изискванията на ЕС

  • 25 февруари 2016 18:11

  • 971
  • 1
Отпращаме месечно по 40 мигранти, които не отговарят на изискванията на ЕС
© Булфото

За миналата година България е върнала около 700 мигранти, които не отговарят на изискванията за получаването на бежански статут, а след намаляването на миграционния поток към нашата страна месечно отпраща по около 40 души. Това съобщи вицепремиерът Румяна БъчвароваРумяна Бъчварова Румяна Бъчварова е родена на 13 март 1959 г. в град Шипка. Завършила Софийския университет "Св. пред български журналисти в Брюксел, където участва в Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи.

Със сигурност тази мярка трябва да бъде усилвана. Тече този процес, но не с темповете, с които може да реши този проблем, затова трябва да бъде по-интензивен, коментира тя. Вицепремиерът посочи, че досега по квотите на ЕС за разселването на мигранти нашата страна е изразила готовност да приеме 100 души, а са пристигнали едва двама. В края на миналата година бяхме заявили, че ще приемем сто човека от Гърция и Италия, но има технически проблеми със степента на готовност на другите държави, с проверката на кандидатите.

Не е просто въпрос на желание на приемащата страна или на предаващата, има доста други детайли, които трябва да се осъществят, поясни Бъчварова.

България днес отново е заявила сериозното си отношение към поетите ангажименти по квотите на ЕС. Подкрепихме тази мярка, но за нас към момента тя не работи достатъчно ефективно, коментира вицепремиерът. Не трябва да преосмисляме и да се връщаме към взето решение, по-скоро трябва да видим технически как да се подобри процесът на преместване, добави тя в отговор на въпрос, свързан с намеренията на Унгария тепърва да свика референдум за квотите. По нейните думи участниците в заседанието са се обединили около необходимостта от общи усилия за справянето с проблема с миграционната криза и за изпълнение на вече приетите решения.

Нямаше напрежение, дискусията беше много делова. Дори при по-критичните констатации беше проявено разбиране, поясни Бъчварова.

В отговор на въпрос вицепремиерът заяви, че не е в интерес на България да бъде задействан член от Шенгенския кодекс, с което би се удължил с още две години въведеният от някои държави граничен контрол. Тази възможност е свързана с поставения срок на Гърция за подобряване на контрола по външната граница на Шенген.

Вицепремиерът съобщи, че нашата страна е подкрепила решението за обособяването на европейска гранична охрана. Има детайли по разпределението на отговорностите при взимането на решения, те ще бъдат обсъдени. Това е добра идея и общоевропейска мярка за справянето с проблемите, посочи тя. Бъчварова добави, че България вече извършва систематични проверки по границите и е подкрепила обсъдените днес подробности в тази насока.

Последвайте канала на

Нора Виткова
971 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
хаха

2016.02.26 | 15:14

1
12 месеца по 40 е равно на 480! тея са се съдрали да връщат мигранти хахахаха!

Добави коментар

Водещи новини