Голям метеорит изгоря в атмосферата ни

  • 24 февруари 2016 20:11

  • 3949
  • 0
Голям метеорит изгоря в атмосферата ни
©

Най-големият метеорит след експлозията в Челябинск е преминал през атмосферата над Атлантическия океан, на 1000 км от бразилското крайбрежие. Това се е случило на 6 февруари, съобщиха редица медии, цитирани от БТА.

При изгарянето на височина около 30 км над океанската повърхност метеоритът е изпуснал енергия, равна на тази от 13 000 тона тротил. В небето е имало огромна огнена топка, но не е имало кой да я види. Въпреки силната експлозия, според специалистите тя не би причинила много проблеми, дори да беше над населена област. Вероятно мнозина щяха да се изплашат, но щетите щяха да са основно счупени прозорци.

НАСА съобщи за събитието на страницата си за метеори.

Челябинският метеорит от 2013 г. беше много по-голям. Освободената от него енергия се равняваше на 500 000 тона тротил. При падането му бяха ранени над 1000 души. В земната атмосфера всяка година изгарят около 30 малки астероида (с размер от 1 м до 20 м). Тъй като по-голямата част от земната повърхност е покрита с вода, повечето от тях не засягат населени райони.

Въпреки, че изключително рядко метеоритите вземат човешки жертви, но на 8 февруари индиец беше убит от метеорит в индийския щат Тамил Наду.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3949 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини