Папа Франциск: ЕС трябва да се преоснове

  • 18 февруари 2016 21:53

  • 2204
  • 0
Папа Франциск: ЕС трябва да се преоснове
© Gettyimages

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март призова днес да бъде основан наново Европейският съюз и обясни, че по тази причина е приел престижната награда "Карл Велики", предаде БТА, цитирайки АФП.

"Къде са днес Аденауер и Шуман? След две войни те основаха ЕС", припомни той пред журналисти в самолета, с който се връща от Мексико в Рим. "Европа има такава сила и такава култура, че не бива да ги прахосва. Трябва да направим всичко тя да върви напред", призова папата в момент, когато Европа се сблъсква с редица предизвикателства, които я разделят, като се започне от дълговата криза и се стигне до притока на имигранти. Той подчерта неколкократно в самолета, че е необходимо "преосноваване" на европейския проект.

Европа не трябва да бъде баба, а трябва отново да бъде майка, каза папата, който ще получи наградата през май. Призът "Карл Велики" се присъжда всяка година в германския град Аахен, само че тази година папата ще го получи във Ватикана. С него се награждава личност със заслуги към Европа и нейното обединение.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2204 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини