И прокуратурата няма достъп до доклада за КТБ

  • 17 февруари 2016 07:35

  • 1086
  • 1
И прокуратурата няма достъп до доклада за КТБ
© Булфото

И прокуратурата не разполага с доклада на международната компания "Аликс партнърс", която беше наета, за да проведе разследване и да проследи къде са изтекли активи на фалиралата банка КТБ, стана ясно вчера. От държавното обвинение допълниха, че ще се запознаят с доклада, ако го получат, и след това ще преценят дали могат да повдигнат обвинения на база на тези данни.

В договора между синдиците на КТБ и международната компания има клауза за конфиденциалност и без нейното изрично съгласие данните от доклада не могат да бъдат оповестявани. Не е публична информация и за сумата, която консултантите ще получат за работата си, пише "Сега".

Преди дни премиерът Бойко Борисов обяви, че е разпоредил на финансовия министър Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва да изпрати писмо до разследващата компания за разсекретяване на доклада. Той обеща, след като отговорът се върне и докладът бъде публично оповестен, да бъде пратен и на главния прокурор. До вчера нямаше отговор от "Аликс партнърс" дали докладът може да бъде разсекретен. Така на практика се оказва, че никой не е чел доклада на международната компания за КТБ, камо ли някой да е предприел действия по него. Не е ясно каква е била целта на поръчката, ако информацията от него е достъпна само за финансовия министър.

"Публичността на международното разследване за КТБ може да помогне, вместо да навреди, защото ще усили натиска за търсене на отговорност на виновните", коментира пред bТВ депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров. Той е част от групата депутати, които настояват докладът да бъде публикуван. Той заедно с Петър Славов от Реформаторския блок, Методи Андреев от ГЕРБ и Валери Симеонов от ПФ дори заведоха дело срещу отказа на Фонда за гарантиране на влоговете да оповести част от разкритото от "Аликс партнърс".

От протокола от първото заседание на Софийския административен съд става ясно, че депутатите настояват да се оповестят имената на публичните личности, които потенциално са замесени в източването на банката, защото те могат да възпрепятстват събирането на вземанията. Според Мартин Димитров, ако народни представители са замесени в източването на КТБ, те могат да гласуват всякакъв закон, с който да изменят реда по събиране. Контрааргументът на представителите на фонда в съда са свързани с това, че докладът съдържал информация, която е чувствителна и която трябва да бъде конфиденциална, за да не попречи на събирането на вземанията.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1086 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.02.18 | 20:25

1
Битият, бит, е....я, е..н. Справка, сивият кардинал.

Добави коментар

Водещи новини