Тунелът през Кресна ще бъде заменен с къси скални тунели

  • 13 февруари 2016 15:01

  • 2303
  • 2
Тунелът през Кресна ще бъде заменен с къси скални тунели
© Булфото

България заменя проекта за 15-километров тунел през Кресненското дефиле с нов за къси, скални тунели и мостове. Тунелите ще са част от строящата се от години магистрала „Хемус”, съобщава БТВ.

Забавянето на строителството дава преднина на гръцките и сръбските конкуренти в транспорта и логистиката. В съседна Сърбия например отсечката от коридор 10 от магистралата от Ниш до Българската граница трябва да бъде приключена до края на тази година. И пред магистралата от Ниш до Димитровград също е имало спънки – възложителят на обекта се отказва от 4-километровия тунел не заради животинския свят, а защото е трябвало да мине под гробищата.

В Сърбия практиката с изграждането на къси тунели в скалите не се оспорва като в България. Приложена е от германските инженери с изграждането на 13 скални тунела на пътя между Ниш и Пирот преди един век. У нас решението за пътя през Кресна се обмисля 8 години, а решението дали да се строят къси скални тунели в дефилето окончателно трябва да бъде взето следващия месец.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2303 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
тото

2016.02.15 | 02:53

2
кОЛКО ВЕКА ОЩЕ ЩЕ СЪНУВАТЕ ТАЗИ МАГИСТРАЛА ,,ХЕМУС,,

2016.02.15 | 02:53

1
ПЪЛНИ НЕЩАСТНИЦИ, ЩЕ СИ ТЪПЧЕМ НА ЕДНО МЯСТО С ТЕЗИ ПОЛИТИЦИ ОЩЕ МНОГО ГОДИНИ.

Добави коментар

Водещи новини