Москов се съгласи с един от мотивите за вота недоверие, учуден е от другите

  • 13 февруари 2016 12:48

  • 2914
  • 10
Москов се съгласи с един от мотивите за вота недоверие, учуден е от другите
© Булфото

Здравният министър Петър МосковПетър Москов Д-р Петър Стефанов Москов е роден на 17 декември 1970 г. в София. Петър Москов завършва обори изтъкнатите от опозицията мотиви за вота на недоверие към кабинета в сферата на здравеопазването, разсея съмнения относно изготвената национална здравна карта, която е обект на обществено обсъждане. В интервю за Дарик все пак министърът се съгласи с един от аргументите за вота на недоверие, а именно този за арогантността му.

В сряда предстои разискването в Народното събрание на вота на недоверие, внесен от депутати от БСП и ДПС за провал в здравния сектор.

Москов е категоричен, че няма дискриминация по диагнози в разделянето на здравния пакет на основен и допълнителен и листата на чакащите, които опозицията атакува.

"Абсолютно е ясно и от закона, и от подзаконовите нормативни актове, както и от самата наредба, която излезе с алгоритмите и всичко останало, ние не говорим за дискриминация по диагнози. Смисълът на основния и допълнителния пакет е да може да концентрира инфраструктурния ресурс на системата, финансовия ресурс на НЗОК и държавата, експертния капацитет върху заболяванията, които се отразяват най-тежко върху здравето ни и продължителността на живота", каза министърът.

По думите му опозицията е направила от понятието "социално значимо заболяване" нещо лошо. Целият свят се концентрира върху социално значими заболявания и фактори, които влияят на начина на живот и там трябва да бъдат насочени основните усилия, защото това означава, че голяма част от нас боледуват от него или то има въздействие върху нас и то тежко въздействие до степен на инвалидизация или смъртност, обясни Москов.

За нито един български пациент разделянето на основния и допълнителния пакет няма по никакъв начин да доведе до невъзможност да ползва правото си на здравно осигурен, увери Москов. "Всеки един български гражданин или повечето от българските граждани за всяко едно заболяване в момента доплащат. Да плащаш и да има нужда да плащаш за нещо, защото то не е докрай финансирано, което е свързано с живота и здравето на детето ти, с възможността това заболяване да те инвалидизира или убие, или в дългосрочен план да те направи неработоспособен, това е неприемливо от социална гледна точка", категоричен е министърът. Именно затова той изрази учудването си от мотивите на вота.

Няма причина за тревога от въвеждането на националната здравна карта и методиката за избор на Касата, категоричен е Москов, като обяснява, че е водил разговори с лекари и медицински персонал в болниците, които реално познават процесите в сектора, а не "тези юнаци в парламента".

Според депутатите от опозицията Здравната каса самоволно преценява с кои лечебни заведения да сключва договори, както и се правят субективни преценки, което дава възможност за корупция в комисията по здравната карта, по методиката, която прави здравното министерство за съществуването и откриването на лечебни заведения и нови дейности. По думите на Москов в този мотив на опозицията няма нито една вярна дума.

По отношение на спешната помощ, министърът коментира, че в здравната карта има цял раздел, където са разписани на базата на логистичен принцип спазване на отстояния, най-бърза възможност да реагира най-близкият екип и така нататък, обезпечаването на спешните приемни отделения и центрове.

Упреците за съкращаване на онкологични легла Москов категорично отхвърли и заяви, че няма нормален човек, който би написал и повярвал, че от 1300 легла в момента базата в болниците би била орязана до 27 легла. Министърът напомни, че е инвестиран голям финансов ресурс за апаратура в сектора. Националният раков регистър се въвежда в нови нива на функционалност, а не се закрива, обясни Москов. Изграждането на нов, модерен раков регистър е част от проектите, които здравното министерство е подало за изпълнение по европрограмата за добро управление. Идеята е регистрите - на кардологичните заболявания, на раковите заболявания, на ражданията, да са на едно място, а именно в националния център за обществено здраве и анализ.

Нито един пациент няма да пострада при избора си при въвеждането на здравната карта. Нито една болница, при която е установено, че броят на леглата е по-висок от нужното, няма да пострада от гледна точка на договорените с касата обеми, които ще бъдат гарантирани на достигнатите миналата година и няма да пострада с един лев при финансирането си, каза още министърът.

По повод личния идентификатор, Москов посочи, че независимо от технологията, това означава, че пациентът позволява на здравната каса да плати от негово име и това трябва да бъде установено по безспорен начин. "Всеки, който има някакъв проблем с идентификатора, не желае неговото въвеждане по религиозни причини, по причини, че на някого щяло да му бъде много трудно, видите ли, някакви трети причини, всеки един, който казва това, е заинтересован хаосът и източването на пари да продължава. Защото ако вие сте там и валидирате плащането за лекарство или болница само с присъствието си, сериозна част от тези неща няма да бъдат разходвани от касата като фиктивно извършени прегледи, хоспитализации и изписани лекарства. Няма друг начин без вашето желание вие да валидирате. Не търсете контрол от Касата, вие бъдете контрольорът на Касата. Касата не може да бъде до всеки лекар, във всяко лечебно заведение и всяка аптека", каза министърът.

Министър Москов сподели, че е съгласен с един от мотивите от вота на недоверие, касаещ неговата арогантност. "Арогантността ми към тези хора, писали вота на недоверие, изразена вербално, не е нищо в сравнение с това, което си мисля за тях", каза той.

Има идеологически и програмни различия между четирите партии, които формират правителството, но това не е откритие на внасящите вота на недоверие, коментира министърът един от мотивите, а именно, че при различията между формациите в мнозинството реформи не са възможни. "Това беше ясно когато формирахме начина на парламентарната подкрепа около правителството и точно за да бъде стабилна една такава подкрепа, тя трябва да се формира около общите неща, не около различията си", каза министърът.

Всички партии от управляващото мнозинство са се подписали под програмата за управление, като точка по точка е разписано какви са целите на правителството в отделните сектори, включително здравеопазване, коментира той.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2914 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2016.02.17 | 20:31

10
Пресече далаверите на болниците , сега много ще се затруднят тези с фалшивите ТЕЛК-ове .
Луд ,по луд ,Москов

2016.02.14 | 23:21

9
Добре е да ти индентифицират акъла ! Причината е знаем ,лакомия ! Изнудване и рекет на болниците и болните !

2016.02.14 | 23:20

8
Излиза, че един тежко болен, но не от "Социално значимо заболяване", ще плаща по пълната тарифа, дори и да е осигурен! Браво на Партия Гроб!

2016.02.14 | 23:20

7
Хора, боледувайте само от "Социално значими заболявания"!

2016.02.14 | 23:20

6
Не ми изпращайте IDP Trojan! Сайта Ви става много опасен!

2016.02.14 | 23:20

5
Този не е за вот на недоверие а направо за Цацаров.

2016.02.14 | 20:35

4
Стига с тия глупости като вот на недоверие !! Българино взимай пример от гърците!!

2016.02.14 | 17:19

2
Егати примера, на гол тумбак чифте пищови.

2016.02.14 | 18:23

3
Телетата да не коментират неща, които не разбират.
SOFIA

2016.02.14 | 08:46

1
МОСКOFF

Добави коментар

Водещи новини