Бивш посланик в Турция: Казусът "Доган и Пеевски" може да е просто пиар акция

  • 13 февруари 2016 10:33

  • 3579
  • 4
Бивш посланик в Турция: Казусът "Доган и Пеевски" може да е просто пиар акция
© Булфото

Информацията за забрана на Ахмед ДоганАхмед Доган Ахмед Демир Доган  е роден на 29 март 1954 година в с. Пчеларово, Добрич, но изкарва голяма част от и Делян ПеевскиДелян ПеевскиБизнесменът и депутат вече 4 мандата от гражданската квота на ДПС Делян Пеевски е роден в София на да влизат в Турция може да е само пиар акция. Това каза в предаването "Тази събота" по БТВ бившият ни посланик в Турция Александър Велев.

Той припомни и хронологията на казуса – първо имаше качена информация на сайта на посолството за забраната, вчера се разбра, че официална позиция няма и няма да има. Ще се разбере, ако един от двамата се запъти към турската граница, което вероятно няма да стане, каза бившият консул.

На въпрос дали трябва да се обяви за персона нон грата турският посланик Сюлейман Гьокче, Велев каза, че би трябвало поне да бъде привикан във Външно. По думите му отзоваването на посланика е крайна мярка. По негова информация турският консул в Пловдив се е прибрал в Турция, което означава, че дипломацията ни прави нещо по въпроса с опитите на Турция да се намесва във вътрешната ни политика.

Според Александър Велев е доста притеснителен фактът, че турските власти са си позволили да звънят през нощта на българския премиер Бойко Борисов.

Относно подкрепата на Турция за новата партия на Лютви Местан той напомни, че на изборите през 2013 година Турция силно е подкрепяла партията на Касим Дал, която получи нищожен дял. В този смисъл Андреев смята, че подкрепата от Турция по-скоро ще навреди на партията на Местан. Турция да се вглежда повече в собствения си двор, съветва бившият консул.

Относно заплахата на турския президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва, че ще залее Европа с бежанци, Велев смята, че Ердоган оказва натиск, за да бъде създадена зона за сигурност в Сирия. Той напомни, че в Турция има 2.5 млн. бежанци, които прииждат в лагерите още от 2013 година.

„С Ердоган трябва да се разговаря, той е непреодолим фактор, за да се спре мигрантския поток към Европа. Трябва да се търси траен мир в Сирия”, обяви още бившият ни консул в Истанбул.

Велев е на мнение, че решение с бежанската криза може да има, само ако е решение на всички държави от Европейския съюз. Не може Полша да отказва да приема мигранти, а в Германия да има 1 млн., даде пример той.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3579 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2016.02.22 | 15:08

4
И тоя педал е заразен от "Анадолска треска " !

2016.02.21 | 14:11

3
С тази пи-ар акция Доган и Пеевски ги изкараха наи-големите български патриоти .
бай Тошо

2016.02.21 | 14:10

2
Докато в БГ всички политици нямат собствено мнение или не смеят да го изразят поради страх от пожарникаря ББ то тези двамата ще изпъкват като най-големите българи. И то с право... Колкото и дане ви е приятно това е самата истина....
gerbce

2016.02.15 | 23:19

1
kakvo se 4udite tolkova ka4etegi dvamata v edna ruska ladai gi pusnete ako minat granitsata vsi4ko e nared, to balgariq trqbva da gi izgoni tezi dvamata grabiteli

Добави коментар

Водещи новини