Император ни води в метрото

  • 13 февруари 2016 07:13

  • 3075
  • 8
Император ни води в метрото
© Булфото

Столичани минават вече по оригиналната 1500-годишна настилка на главната римска улица на Сердика "Кардо Максимус", за да стигнат бързо до станция "Сердика 2" на метрото.

Античните руини между ЦУМ и бул. „Мария Луиза” до джамията „Баня Баши” ще се превърнат в най-скоро време в най-големия музей на открито в България. Очакванията са това да се случи до края на месеца, когато трябва да се състои дългоочакваното официално откриване на обекта. Неофициално обаче той вече е открит, пише „Новинар”.

При това с мълчаливото съгласие на институциите, тъй като обектът е опасан с камери, има и охрана до него, но никой не спира хората. Централното стълбище, което води към него, е постоянно без предпазна лента, каквато имаше допреди две седмици, и сега хората спокойно слизат по него, за да стигнат до руините. А по улица „Кардо Максимус”, по плочките на които е минавал преди 15 века и император Константин Велики, в определени часове на деня, главно привечер, става истинска малка манифестация.

Между руините се разминават влюбени двойки, които спират, разглеждат ги оживено и си правят щастливи селфита сред сградите, в който през 4-6 век са живели богатите сердикийци. Майки показват на невръстните си дечица полукъщичките, които нямат покриви, представяйки ги като декор от приказка. През деня през руините минават най-вече тези, които бързат за метростанцията, вратичката към която в подножието на стълбището зее свободно.

Все още не се знае на коя дата ще бъде официалното откриване, каква ще бъде програмата и кой ще присъства на него. Темата за направената през миналата година консервация на античните разкопки на Ларгото продължава да бъде твърде деликатна и да събира в себе си страстите на столичани. През есента се разгоряха бурни дискусии в социалните мрежи бутафорно ли се прави реставрацията на древните сгради и трябва ли да има каквото и да било надграждане над тях. Критиците на изграждането на „новите римски руини” върху старите твърдяха, че това е фалшификация и подмяна на историята, и даваха за пример римския Колизеум. Защитниците на надграждането пък изтъкваха, че такова има навсякъде по света и че това на Ларгото се прави разумно, така че, от една страна, да показва по-ясно как са изглеждали античните къщи на сердикийските богаташи, а, от друга, новите червени тухли отгоре да не лъхат на фалш и пластмаса.

Тогава министърът на културата Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко спря временно изпълнението на проекта, за да може специалистите отново да си кажат думата. След две седмици работата бе възстановена и продължи до коледните празници. Постигнато бе компромисно решение – надграждане над оригиналните руини да има, но да е по-малко като височина от предварително планираното и да е поставена видима разделителна линия между оригиналните руини и съвременните тухли и камъни отгоре. Противоборството на мненията обаче си остана.

Критиците на проекта продължават да се възмущават по интернет форумите, че макар обектът да е вече завършен и да има дори оригинално вградено осветление и стъклени масички, все още липсват обозначителни табелки, „от които туристите чужденци да разберат, че не се намират в Леголенд, а на това историческо място някога е имало истински антични руини. И ако се наведат достатъчно и се вгледат внимателно – може и да видят части от тях, преди да са станали на прах под тежестта на надстройките. Защото точно това се случва – новите мазилки падат, древните тухли се рушат под натиска на новите зидове”, твърдят от различни граждански организации.

Реакцията на властите и сега не е еднозначна. Принципал и изпълнител на проекта е Министерството на културата, което е отговорно за изграждането на целия античен комплекс, който в завършения си вид ще се разпростира на 16,5 декара и ще обхваща и руините от другата страна на ЦУМ – между сградите на президентството и Министерския съвет, които пък ще се намират под стъклен похлупак.

„Не може непрофесионални хора да говорят за надграждане, защото то се прави навсякъде. Всичко може да бъде надградено, стига то да носи информация за времето. Спряхме за малко обекта, за да уважим гражданското общество, но не може да не уважим и експертите. Къде беше будната гражданска съвест, когато този обект беше жабурняк и за четири години никой не засади и едно дърво там?”, запита Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко на последния за януари парламентарен контрол. На „Московска” 33 пък очакват, след като бъде открит комплексът, той да се предаде за стопанисване на общината в лицето на новооткрития Музей за история на София.

Разглеждането на откритите руини пред ЦУМ ще става свободно. За покритите обаче под бул. „Мария Луиза” и под стъкления похлупак до президентството общината ще къса билетчета. Каква ще е цената им все още не се знае, тепърва ще се уточнява, каза за „Новинар” кметът Йорданка Фандъкова. Зам.-кметът по култура д-р Тодор Чобанов обеща, че от общината ще се направи каквото трябва, за да се превърне целият комплекс в хит сред столичани и в един от най-привлекателните и посещавани от туристите културно-исторически обекти в града.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3075 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
От цяла България!

2016.05.28 | 13:55

8
Рашидов! Да лежиш под росна тревица и съседка да ти бъде къртица!
до 1 , 2 и 3

2016.05.28 | 13:55

7
Еми кво да се прави - по нашта земя е имало история много преди Бузлуджанския конгрес. Даже комунизма не можа да заличи артефактите като строи отгоре братски мемориали.
Истината

2016.03.22 | 08:30

3
Марш в Турция да крадеш Рашидов!
DOGAN GO NAXAKA QKO V PUT.KATA NA KURVA BOIKOYGLY

2016.03.22 | 08:32

6
da Boikoygly kurvata na Dogan go lapa vseki den-syx syx syx

2016.03.22 | 08:30

4
Браво , г-н Рашидов , перфектен министър сте ! Направихте толкова , колкото крадливата червена пасмина не направи за цялото си съществуване ! Браво и поклон от България ,а хаховските отрепки да го лапат сух !
DOGAN GO NAXAKA QKO V PUT.KATA NA KURVA BOIKOYGLY

2016.03.22 | 08:32

5
da Boikoygly kurvata na Dogan go lapa vseki den-syx syx syx
Иван

2016.03.16 | 09:58

1
На всички чужденци, които идват обяснявам, че това са измишльотини, които нямат нищо общо с историята.

2016.03.16 | 09:58

2
Да разбира се. Със историята на БКП/БСП няма нищо общо

Добави коментар

Водещи новини