Проф. Стоян Миланов: 15 млн. лева изтичат от реанимациите годишно

  • 12 февруари 2016 20:31

  • 2216
  • 1
Проф. Стоян Миланов: 15 млн. лева изтичат от реанимациите годишно
©

Поне 15 млн. лв. годишно изтичат от заделените 40 милиона за интензивно лечение, които НЗОК плаща, тъй като тя не осъществява реален и ефективен контрол. Така в реанимациите се настаняват пациенти, които не са за скъпоструващите животоспасяващи звена. Това особено важи за частните болници, коментира пред „Труд“ проф. Стоян Миланов, директор на „Пирогов“, национален консултант по спешна медицина и председател на Българското дружество по спешна медицина.

До 2013 г. интензивното лечение у нас се плащаше от Министерството на здравеопазването. „Чрез добре подготвените кадри на РЗИ ведомството извършваше много сериозен контрол на лежащите в реанимациите всеки ден. Спомням си, че дори „Пирогов“ бе сериозно наказан“, припомни професорът.

Спорен него причините, поради които интензивните грижи са прехвърлени към НЗОК, са нездрави. Така много клиники и структури, сред които вече и доста частни, са започнали да вземат пари от касата. „Само че тя проверява кой лежи в реанимация само на хартия и плаща на „калпак“. Така елементарни случаи като някои следоперативни грижи се прекарват през реанимациите, където заплащането е по-високо“, каза националният консултант по спешна медицина. От всичко това страдали истинските реанимации като тази на „Пирогов“ и на ВМА.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2216 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
МАФИЯ

2016.02.29 | 21:39

1
Народе, стани, изправи се ! До кога ще търпиш безобразията на тези мизерни докторчета ? Богаташчета крадливи, ненаяли се от здравната каса, че чак и от бедния народ крадете ! Да станем народе и да изметем мафията в бяло от страната - ВЪН изроди такива !

Добави коментар

Водещи новини