Турският посланик пи кафе с пловдивски общинари

  • 12 февруари 2016 20:30

  • 1716
  • 6
Турският посланик пи кафе с пловдивски общинари
©

Кафе на толерантността пиха в петък по обяд в Джумая джамия в Пловдив представителите на местните етноси и институции в компанията на посланика на Турция у нас Сюлейман Гьокче, главният мюфтия Мустафа Хаджи и на домакина и районен мюфтия на града под тепетата Ерсин Ахмед, съобщава Труд.

На неговата покана се отзоваха зам.-кметът на Пловдив Георги Маринов, председателят на Общинския съвет Савина Петкова, шефът на Еврейската организация в Пловдив Светлозар Калев, представители на прокуратурата и неправителствени организации.

Събитието бе по повод размириците преди 2 години, когато Джумая Джамия бе замервана с камъни заради нашумялото дело за връщането на мюфтийството на обявената за паметник на културата Куршум Джамия в Карлово.

Според турския обичай да пиеш едно кафе с някого се равнява на 40 години приятелство, така домакините обясниха поканата си и желанието си за съвместно мирно съжителство на различните етноси и религии. "Пловдив е град на общностите, които живеят в дух на разбирателство и сме длъжни да го запазим като символ на етническата толерантност", декларира зам.-кметът Георги Маринов.

Посланикът на Република Турция Сюлейман Гьокче определи срещата като изключително важна заради присъствието на представители на различни общности. "Искаме бъдещето ни да е спокойно и изпълнено с благоденствие. Примери за толерантно отношение има не само в Пловдив, но и в цяла България. Надявам тази среда на толерантност да става все по-силна", допълни Сюлейман Гьокче.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1716 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
уууууу,

2016.02.15 | 00:17

6
това Гьокче защо не е екстрадирано до сега за подривна дейност в чужда държава? та чак салтанати ще ми продават - кайвета ше пият. какво мирно съжителство - агите около Босфора се чудят как да ни превземат изцяло - тия наите общинари с тях седнали да хортуват. пък, знае ли се дали и те не са били тъпкани с пари като Коритаров..

2016.02.15 | 00:17

5
Следващият път го запалете добре този кенеф в центъра на града
гост

2016.02.15 | 00:17

4
лека полека нашите управници продават святата ни държава без борба на турците. срам и позор.

2016.02.14 | 07:26

3
И ти ли бе, Гоше.....

2016.02.14 | 07:26

2
след кафето дали не са му направили и една свирка или ги е погалил по меките задни части,български лизачи.
Давудоглу

2016.02.14 | 07:25

1
Не ние сме виновни ,че българите сте продажни !Парицата е царица ! Това е ваша поговорка !

Добави коментар

Водещи новини