Президентът от Мюнхен: Динамичните промени около нас изискват да обединим усилията си

  • 12 февруари 2016 17:50

  • 1899
  • 10
Президентът от Мюнхен: Динамичните промени около нас изискват да обединим усилията си
© Getty Images/Guliver

Европейските държави не могат да се надяват да се запазят като острови на стабилността, като се изолират от заобикалящите ги кризи. Динамичните промени около нас изискват да обединим усилията си в търсенето на общи подходи и решения. Това каза президентът Росен Плевнелиев, който участва днес в Мюнхен във форума "Глобални конфликти и споделени отговорности", съобщи прессекретариатът на президента.

Българският държавен глава е на работно посещение във Федерална република Германия за участие в 52-ата Мюнхенска конференция по въпросите на сигурността. Държавният глава открои като основни предизвикателства пред международната общност борбата с тероризма, конфликта в Сирия и засиления миграционен натиск и подчерта необходимостта от общи действия не само в рамките на ЕС, но и в ООН.

Росен Плевнелиев беше категоричен, че вниманието на държавите и международните институции трябва да се фокусира върху ранното идентифициране на кризисни ситуации и върху изработването на механизми за тяхната превенция. "За съжаление все още сме свидетели на повече дебати и на по-малко устойчиви решения", отбеляза президентът.

Според държавния глава многобройните кризи и конфликти по света отново доказват необходимостта от провеждането на реформа в Съвета за сигурност. "Много важно е да се подобрят механизмите за диалог между постоянните представители на Съвета за сигурност и различните регионални сили, което да позволи бързото вземане на решения, за да не се допуска ескалация на дадена криза. Очевидно е, че легитимни институции като Съвета за сигурност се нуждаят от повече ефективност в своята работа", коментира президентът Плевнелиев.

Държавният глава отбеляза също така, че полаганите усилия за изработване на обща политика на ЕС по отношение на миграционния натиск от Холандското председателство през първата половина на 2016 г. дават надежди и "крехък оптимизъм" за постигането на конкретни резултати. "Много се надявам, че вече всички членове на ЕС са узрели, че се нуждаем от солидарност, за да решим този въпрос", посочи Росен Плевнелиев.

Президентът добави, че това не отменя отговорността на отделните държави за охрана на външните граници на ЕС и призова за още по-тясно сътрудничество със съседните на Сирия държави, които понасят основната тежест по приемането на бежанците от конфликтите в Близкия Изток.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1899 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2016.02.21 | 22:45

10
Слуша ли го някой от другите дето са там?

2016.02.21 | 22:45

9
НИКОЙ

2016.02.17 | 23:31

8
Само идиоти могат да се обединят с Гробарите! (Идиоти= Реформирани)
Язе

2016.02.17 | 23:31

7
Аз с тоя нема ка да се обединя

2016.02.17 | 23:31

5
ПФУУУУУУ.

2016.02.17 | 23:31

6
Голяма храчка ми се отхрачи, като го видях този.

2016.02.17 | 23:31

4
ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ И СКЪПИ РАЗХОДКИ. НА ПРОСТО СЛАБ, А ВРЕДЕН ЗА БЪЛГАРИЯ
арести на диверсантите направили погромите

2016.02.17 | 23:31

3
Самое главное переостановит наглие диверсии против свободние республики в том числе против главние соседи на NATO. Как все знаем наглие нашественики с помощи обемно обсебленnие спец диверсионие служби напали много свободни государства ..Ползуют хорошо известни оружия в том числе: за масово отравление со пси активни нарко спец sostawki - СПец ваксинации з а обезпечение ДМК Зомби составки разбавлени в пиво /Киев/ ПСи генератори за управление толпа на псевдо протести АКтивние нано скенери и наркотизация с помощи литература/сирия Сейчас наш мир находится на праге тежолая Ядреаня война из за ети преступники

2016.02.17 | 23:31

2
Абе не го показвайте тоя на хората, повръщаме вече като го видим!!! Спестете ни го!

2016.02.17 | 23:31

1
Вие не успяхте да интегрирате народа си, ще интегрирате неинтегрируеми маси! Те си имат съседи - братя по религия и култура - оставете ги на тях!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини