Сдружение настоява за спешни мерки за защита на децата при споделено родителство (видео)

  • 12 февруари 2016 15:56

  • 2056
  • 0
Сдружение настоява за спешни мерки за защита на децата при споделено родителство (видео)
© Getty Images/Guliver/архив

На неформална среща в Агенцията по социално подпомагане към МТСП се обсъдиха проблемите, свързани със защита правата на родителите. Срещата бе инициирана от Николай Николов от Сдружение с обществена полза, предаде репортер на Novini.bg.

От сдружението настояват да се вземат спешни мерки за защита на децата във връзка със споделеното родителство. Мерките да касаят най-вече наложените решения на съда, при които все още родителите не могат да виждат децата си. "Във всички случаи и казуси на конфликтите- жертва са нашите деца. Затова настояваме да бъдат наложени процедурите за споделено родителство", каза Николов. Той обясни, че не само бащите са потърпевши, много често потърпевши са и майките.

На срещата присъстваха експерти от Агенцията за закрила на детето и от Агенцията за социално подпомагане, които поискаха да бъде организирана среща по установения ред, за да могат предложенията да имат реализация.

В дискусията се включиха и медиатори от Центъра за медиация към СРС и СГС. Медиаторите помагат при решаване на тези спорове. Вече има установена практика в българските съдилища, преди започването на съд дело, страните да бъдат напътствани и да потърсят помощ от медиатори.

Единият от присъстващите медиатори обясни, че пред тях потърпевшите си изливат и разкриват душите. "Много често и те самите са жертва на своите близки, но наистина травмите от тези спорове остават при децата, като при някои от тях и за цял живот. За 146 дела за миналата година при 104 от тях са потърсили помощ от медиаторите, за да разрешат проблема си", категорични са те.

Последвайте канала на

Калина Христова
2056 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини