Пръскат срещу комари по двата бряга на Дунав

  • 12 февруари 2016 15:32

  • 1208
  • 0
Пръскат срещу комари по двата бряга на Дунав
© Булфото

Пръскане по двата бряга на Дунав, българският и румънският, едновременно срещу комари предлага с писмо здравният министър Петър Москов в писмо до своя колега в Букурещ.

Това стана ясно по време на брицконтрола в здравната комисия на Народното събрание. До сега такава съвместна акция не е е имало. Ако се наложи ще бъдат вдигнати и хеликоптери, каза д-р Москов.

Той посочи, че няма причина за паника, тъй като европейските здравни служби всекидневно информират, че засега няма пряка опасност заразата да пламне и на нашия континент. В свой анализ Европейският център за контрол на болестите в Стокхолм, също уверява, че рискът от пренасочване на заболяването и предизвикване на вътрешно разпространение на Стария континент е твърде нисък. Това се дължи на сезона, тъй като по това време на година в Северното полукълбо комари няма.

Тигрови комари у нас има в Северозападна България, те са преносители на зарази от типа на зика, а самите те са внесени в нашата страна преди десетина години с декоративни растения от Индия.

Това припомни националният консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1208 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини