Синята коалиция иска специален надзор над Общинска банка

  • 17 ноември 2011 16:08

  • 1024
  • 1
Синята коалиция иска специален надзор над Общинска банка
©

Общинският съветник Атанас Атанасов е внесъл доклад в Столичния съвет с предложения за окончателно решаване на казуса "Общинска банка", започнал през 1997 г. и останал нерешен и досега.

Това съобщи Атанасов днес на специално свикана пресконференция, след като вчера съдът отмени решението на Българска народна банка (БНБ) за обезсилване на акциите на бизнесмена Христо Ковачки, който управлява достатъчен брой от тях, за да обезсили управлението на банката от общината.

Предложенията на Атанасов, внесени от името на "Синята коалиция", са от Закона за кредитните институции - чл. 103, (2), т. 19 и чл. 116, (1), т. 1 и 2.

"БНБ може да назначи двама или повече квестори на банката за определен срок" и

"БНБ поставя банката под специален надзор, като:

1. назначава квестори, ако такива не са били назначени преди това, и определя техните правомощия;
2. определя срока и условията на специалния надзор".

След това назначените от общината квестори да изискат проверка дали взетото през 1997 г. решение от Антоан Николов и тогавашния кмет Стефан СофиянскиСтефан Софиянски Стефан е син на Антон Ангелов Софиянски и Елена Бояджиева Софиянска, има сестра е законно. Тогава двамата са представителите на Общината в Надзорния съвет на банката и са гласували за промяна на съотношението при взимане на решение да е най-малко 75%. "Ако се окаже, че те не са били упълномощени да вземат решението, то съдът може да го обяви за нищожно", обясни Атанасов.

Десният общински съветник предлага целият процес да се следи чрез сформирането на временна анкетна комисия, съобщи Dnevnik.bg. "По външни признаци и като юрист забелязвам, че с елементарен иск на общината проблемът може да бъде приключен", допълни той.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1024 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
sportnamedicina.com

2011.11.17 | 16:25

1
ако сте спортист и имате нужда от ортези, протектори и предпазно облекло www.sportnamedicina.com

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини