Предложението за промяна в ТЕЛК беше представено и пред Националния съвет по условията на труд

  • 12 февруари 2016 13:19

  • 936
  • 0
Предложението за промяна в ТЕЛК беше представено и пред Националния съвет по условията на труд
© МТСП

Заместник-министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев представи на членовете на Националния съвет по условията на труд предложението на Министерството на труда и социалната политика за въвеждане на експертиза на работоспособността за хората с увреждания в трудоспособна възраст. В заседанието днес участие взе и заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, съобщиха от пресцентъра на МТСП.

Подчертавам съвсем ясно, че всички лица с увреждания, които до момента са преминали през системата за оценка на работоспособността нямат да загубят своите права“, категоричен беше заместник-министър Донев. Той отново поясни, че целта за въвеждане на експертиза на работоспособността е да се индивидуализира подходът към всяко лице с увреждане, за да може то да получи в максимална степен социалната грижа, от която има нужда. В представянето си, заместник-министър Гълъб Донев посочи, че предложението очертава общите насоки за промяна в системата на ТЕЛК. От тук нататък предстои период на интензивно публично обсъждане на всички детайли по него. „МТСП е отворено към всички конструктивни предложения на заинтересованите страни. Целта ни е чрез широка дискусия да постигнем максимално съгласие около промените“, подчерта още той.

„В рамките на частта от Предложението за промяна в ТЕЛК, която е свързана с начина на работа на медицинската експертиза, Министерството на здравеопазването иска да предостави възможност на висококвалифицирани специалисти, след обучение и изпит, да участват в комисиите за медицинска експертиза и да могат да дават компетентни становища“, съобщи заместник-министър Пенков. Той увери, че по този начин „ще се отпуши системата“. „Всички промени, които предлагаме са в полза на хората и целят те да получат това, от което имат нужда“, заяви д-р Пенков.

Заместник-председателят на Съвета и вицепрезидент на КНСБ д-р Иван Кокалов на свой ред акцентира върху значението от изготвяне на прецизна оценка на въздействието от промените. Той допълни, че всичко, което се предприема, не трябва да бъде с цел икономия на средства, а по-добра и ефективна подкрепа на хората с увреждания – становище, подкрепяно и от министъра на труда и социалната политика и идеен инициатор на Предложението за промяна в ТЕЛК – Ивайло Калфин.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
936 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини