Cleantech - социалната мрежа на зелените технологии у нас

  • 17 ноември 2011 15:15

  • 2265
  • 0
Cleantech - социалната мрежа на зелените технологии у нас
©

Фокусът на зелената икономика и бизнесът с чистите технологии вече правят огромен пробив в интернет пространството и у нас. Новата социална мрежа Cleantech Bulgaria – Marketplace, Research and Funding, която обединява зеления бизнес в България, пише econ.bg.

Мрежата Cleantech съществува едва от една седмица, като засега е достъпна само на английски език, но се работи и за българска версия.
Целта ѝ е да създаде основа за контакти между хората и компаниите, които развиват дейност в областта на енергийната ефективност и доставки, възобновяемите енергийни източници, управлението на отпадъците и водните ресурси и т.н.

Самата мрежа дава възможност да бъде извлечена полза в три направления, казва Марияна Хамънова, съосновател на мрежата.

От една страна профил в Cleantech може да си направи всеки желаещ в качеството му на физическо лице – експерт, мениджър, преподавател, специалист, инвеститор. Всички тези хора могат да черпят опита на други като тях и да споделят идеи за проекти.

От друга страна всеки зелен проект може да търси финансиране чрез разпространение на информация за проекта.

Може би най-интересният аспект на Cleantech е т.нар. опция Idea Challenges. Тя дава шанс за опознаване и намиране на иновативни "чисти" решения и добри практики. По същество услугата е разработена на базата на връзката "проблем-решение". Например дадена компания се е сблъскала с трудности при производство на някакъв продукт, описва ги в мрежата и обявява парична награда за подходящо решение. Идеята за тази услуга идва от платформата Skipso която обединява клъстери в областта на природощадящите технологии и на която Cleantech е член.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2265 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини