Даниел Вълчев: В България изборите не се провеждат честно (видео)

  • 12 февруари 2016 08:19

  • 2011
  • 1
Даниел Вълчев: В България изборите не се провеждат честно (видео)
© Булфото (архив)

Подписването на анекса зависи от всички коалиционни партньори. Имаме няколко разминавания, но се надявам другата седмица те да са изчистени.

Това каза в сутрешния блок на БНТ Даниел Вълчев от ДБГ. Едното разминаване е за ниския праг на ДДС. Ние настояваме той да се увеличи до 200 000 лева, но от ГЕРБ имат съмнения. По важен е другият въпрос, а именно за изборните преференции. В България изборите не се провеждат честно. Това е факт, който никой не може да оспори. Всички, които са на ръководни позиции в държавата трябва да направят нещо, за да подобрим изборното законодателство. Трябва да дадем ясни сигнали, че ще направим това. Говоря за електронното гласуване, машинното гласуване и най-вече за преференциите. Големият принципен въпрос е един българин да може ефективно да пренарежда изборните листи. ГЕРБ искат да се сложат големи прагове за преференциите, защото според тях преференциите са причини за многото недействителни бюлетини. Ние сме на други на мнение и не сме склонни да отстъпваме много по тази тема. За това си дадохме уикенда, да помислим и другата седмица да постигнем консенсус, разкри Вълчев.

Антикорупционният закон е първа точка в анекса. Той ще влезе в Министерски съвет и до няколко седмици в парламента. Смисълът на тази закон не е да тормози хората, а да установява корупционно поведение и провинилите се да понасят своята отговорност. Мисля, че е намерен много добър баланс в този закон. Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 проведе редица срещи с екесперти, НПО-та. Мнението на всички е взето в предвид, каза още той.

В системата на образованието не трябва да се допускат две неща - хаос и някое дете да остане без учебник. Това ако не се допусне, всичко друго е въпрос на технически средства. Пълен абсурд е да се сменят учебници по средата на учебната година. При проф. Тодор Танев стана въпрос за учебните програми, а не за учебниците. Учебниците са производни на учебните програми, заяви бившият образователен министър.

Основният проблем с КТБ не е кой колко влогове е държал. Проблемът е на кой са давани големите кредити и на кой е плащала банката. Аз не съм специалист по тази тема. За година половина спестяванията на българите са нараснали многократно и парите отново са в банките, а уж нямаме доверие на банките. Същото важи и за политиците. Не ги харесваме, плюем ги и пак си ги избираме, завърши Вълчев.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2011 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.02.12 | 12:58

1
Прав си Вълчев за народа ,ОВЦЕ са ! Но корумпираната Кунева да предлага закон ,против корупцията е просто смешно !

Добави коментар

Водещи новини