Папата разпраща по света 1000 суперизповедници да опрощават грехове

  • 11 февруари 2016 19:08

  • 1515
  • 1
Папата разпраща по света 1000 суперизповедници да опрощават грехове
© Getty Images/Guliver

Ватиканът създаде специална група от свещеници, неречени суперизповедници, които ще имат с разширени права за опрощаване на грехове, съобщава Би Би Си. Групата от 1000 свещеници е била специално подбрана от Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март.

На церемония със 700 от тях в четвъртък светият отец им е заръчал да приемат с разтворени обятия всички разкаяни. Суперизповедниците ще могат да опрощават грехове, които досега само папата или най-високопоставените божии служители във Ватикана имаха правомощията да опрощават. Сред тях са нарушаване на тайната на изповедта, оскверняване на светото причастие и заговор за убийство на папата.

Нововъведението се прави във връзка с юбилейната година на милосърдието, която приключва през ноември. Специзповедниците ще бъдат разпратени по целия свят. Един от тях ще посети ескимосите инуити в арктическата част на Канада. Друг ще обиколи с минибус отдалечените райони на Австралия. Мисионерите ще обиколят Бурунди, Китай, Обединените арабски емирства, Китай.

В чест на юбилейната година на милосърдието на всички католически свещеници им е позволено да опрощават извършването на аборт. Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март иска да използва годината, за да разпространи посланието за опрощението специално сред католиците, които са се отклонили от вярата, но искат да се завърнат в нейното лоно.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1515 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.02.12 | 00:00

1
Кви сте вие та да опрощавате грехове. Най-големите айдуци и извратеняци

Добави коментар

Водещи новини