Д-р Милан Миланов избухна в ефир: Абе, ще ни оставите ли да правим медицина

  • 11 февруари 2016 17:31

  • 7964
  • 10
Д-р Милан Миланов избухна в ефир: Абе, ще ни оставите ли да правим медицина
©

Аз бих внесъл вот на недоверие към правителството за здравеопазването по-рано, но с други мотиви. Заради въвеждането на здравната карта, лимитите в болниците, отхвърленото предложение на Петър Москов за приватизация на болници. Това заяви д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

Колегата му проф. д-р Милан Миланов попита, какво е направило недоразумението Таня Андреева докато е била здравен министър. „Те какво направиха за година и четири месеца. Не бива да има вот на недоверие, защото в момента се намираме пред една пропаст, тя не се прескача на две крачки. Ние дори летим над нея. Ако бяха българи щяха да изчакат малко“.

Той посочи, че са се направили изключително важни промени в здравеопазването ни. „Такова нещо е правено сам през 1999 г и сега. Всичко друго бяха някакви дребни неща за здравеопазването. Основание за страх има“, призна Миланов. Според него той се състои във факта, че при една такава промяна на правилата ще има хаос поне една година.

Той отправи и критики към здравната реформа: „Непрекъснато ни се сменяха правилата. Хубаво замислени, но завършват с наказателни процедури. Кого наказваме, след като не останаха лекари“, попита Милан Миланов.

„В края на месеца имаме да сключваме рамков договор, но нямаме приети правила за това. Продължаваме да друсаме системата. Предстои да въвеждаме и пръстови отпечатъци“, продължи той.

„Ние знаем, че имаме една купчина пари и тя трябва да стигне, защото няма да има други“, заяви Миланов.

Според колегата му Кацаров, съкращаването на болнични легла е метафора. „Става дума за рязане на дейности. Има основание за страх. Ако бъдат приложени новите изисквания ни очаква драстично закриване на дейности, включително и за онкоболни“, посочи Кацаров. „Добрата организация осигурява комплексната грижа, а не обединяването на много дейности в една сграда“.

„Целият свят има здравни карти. Няма страна без такава, но не се превръща в наказателна процедура. Тя е много добре структурирана, но след шест месеца нещата ще се променят. Това е една моментна снимка на здравеопазването. Тя представлява една наказателна акция. Тя се базира на две неща - лекари и база“, подчерта Миланов.

Според Стойчо Кацаров цената на здравните услуги ще скочи. По думите му някои дейности ще станат по-малко и това ще повиши цените. „Сгрешена е реформата. Трябваше да вървим към либерализация на здравеопазването и създаване на конкурентна среда. Ние вървим в обратна посока - съсредоточаване на власт в лечебни заведения“.

Стойчо Кацаров даде съвет на здравния министър: „Да преосмисли реформата и да се откаже от много неща, които ще доведат до лоши резултати“.

„Гайдарски вкара в гроба медицината ни“, добави на свой ред Миланов. Той разкритикува и работата на Ана-Мария Борисова, Стефан Константинов, Таня Андреева. „Всеки от тях дава акъл, не ги ли е срам. Затова се дразня. Не давам кредит на доверие на Москов. Ще изрева нещо на красноселски: „Абе, вие ще ни оставите ли да правим медицина или на всяко равно поле ще ни копате по един ров?, завърши Миланов, обръщайки се към управляващите.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7964 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2016.12.29 | 18:57

9
Ох Господи какво ли е на ред в тази скапана и уродлива държава ,че и здравеопазването да е ???????

2016.12.29 | 18:57

10
Ами като те чета разбирам, че много уроди се навъдихте.

2016.04.12 | 08:34

5
Със сигурност скапани уроди като теб правят държавата такава каквато е.

2016.02.27 | 14:50

4
глобяването , и събирането наглобите

2016.12.29 | 18:56

8
ЩЕ ЛЕКУВАТЕ ЛИ МОСКОВ ИЛИ ТАКА ЩЕ СИ Я КАРА?

2016.12.29 | 18:56

7
ТОЯ ЗА КАКЪВ СЕ МИСЛИ, Я ПО -КРОТКО, НИЕ НЕ СМЕ ГЛУПАЦИ И НЕ ИСКАМЕ ДА МУ ТЪРПИМ НЕРВНИТЕ ИЗБЛИЦИ, МНОГО ГОДИНИ ГО СЛУШАМЕ ДА БРЪЩОЛЕВИ ЕДНО И СЪЩО. ХАЙДЕ СТИГА ВЕЧЕ. ТОЙ Е НАЙ -ГОЛЕМИЯ УМНИК.....

2016.02.15 | 11:18

2
Ние не сме но ти си глупак. Това което е постигнал той ти няма да постигнеш никога.
оптимист?, да, ама друг път

2016.12.29 | 18:56

6
Положението е следното: населението намалява, но пък болните се увеличават, лекарите намаляват, но пък парите за здравеопазването се увеличават. И лекарите пак недоволни. Има ли управия?
манев

2016.02.27 | 14:50

3
Най добре е лаици да не се месят и да дават ум. Нека всезнаещите "вождове" от БСП и ДПС престанат да сеят раздори. На всяка реформа провокират контра реформа.

2016.02.13 | 21:52

1
MILANOV PODDURJA NAI MRATCHNIYAT PERIOD V ZDRAVEOPAZVANETO- POZOR

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини