Рашидов: Трябва да оптимизираме театрите

  • 11 февруари 2016 16:00

  • 1264
  • 1
Рашидов: Трябва да оптимизираме театрите
©

Трябва да оптимизираме театрите. Това каза министърът на културата Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко по време на ресорната парламентарна комисия.

По думите му, трябва да се уреди дългосрочното съществуването на театрите. Рашидов поясни, че е провел проучване, как работят театрите в Европа и даде за пример Италия, където няма държавни театри, а повечето са или общински или частни такива.

„ Държавата е единственият донор на българските театри. Казвам, че докато бюджетът за култура не стане 1% от БВП няма да съм спокоен”, заяви министърът. По думите му, театърът в страната има конкретна публика- средната класа, която е около 2,5 милиона души.

„В 6 милиона България, имаме 8 филхармонии, над 50 театъра и 6 опери. Театърът трябва да е здрав и работещ и да има пари за проекти. Докато се говори за заплати те ще бъдат малки. Не може да ревем само за заплати, дайте да ревем за художествен проблем. Трябва да оптимизираме театрите”, каза той и посочи, че в тази ситуация работещите театри плащат дефицитите на неработещите, които не поставят гледани постановки.

Министър Вежди Рашидов допълни, че театрите могат да станат подвижни и така да се осигури необходимата им публика.

Последвайте канала на

Калина Христова
1264 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
артист

2016.02.11 | 17:42

1
Имаш предвид театрото,което 26г. ни се разиграва в НС ли ?

Добави коментар

Водещи новини