Ципрас няма накъде да отстъпва, притиснат е от две страни, обяви Гарелов

  • 11 февруари 2016 14:45

  • 2507
  • 2
Ципрас няма накъде да отстъпва, притиснат е от две страни, обяви Гарелов
©

Ципрас няма накъде да отстъпва, притиснат е от две страни – кредиторите искат пенсионната реформа да се осъществи, за да пуснат спасителната програма, а от друга страна натискът на стачкуващите е голям, тъй като са засегнати интересите на голяма част от обществото.

Това заяви пред БНР журналистът Иван Гарелов по повод стачките в Гърция.

Той изтъкна, че безработицата в страната вече е 25%, а реформите вещаят по-високи вноски за пенсиониране и по-малки пенсии на бъдещите пенсионери.

При 52% от всички гръцки домакинства основният източник за издръжка е от пенсии. Заради това не се вижда как ще отстъпят. Това може да доведе до падане на правителството, тъй като в момента кабинетът на Ципрас разполага с 3 гласа повече в парламента. Но и това не е много сигурно, тъй като гърците минаха през няколко изпитания – два пъти имаше предсрочни избори, един път имаше референдум – и, дори когато Ципрас се проваляше, те продължаваха да избират него, каза журналистът.

Според Гарелов стачките са опит на  протестиращите, чрез правителството, да окажат натиск върху самите кредитори.  Журналистът е на мнение, че и двете страни – правителството и кредиторите – могат и трябва да направят компромис.

"Ако на Ципрас не се окаже някакво съдействие, ако никой не му помогне в тази трудна ситуация, може да се стигне до фаталното положение от началото на миналото лято – опасност от дефолт, от изгонване на Гърция от еврозоната, а като прибавим и проблемите с бежанците, които изпитва Гърция, наистина положението е много тежко", изтъкна той.

Гарелов ще представи на 25-и февруари книгата си "Тук и сега, Панорама и Преходът“. Това не е историята на Прехода, а историята на едно предаване, загатна популярният водещ и допълни: :Има едно отстъпление от това, което беше постигнато в областта на журналистиката, не само на телевизионната. Има едно отстъпление и припомнянето на това откъде сме тръгнали през 1989-а г. би могло да помогне да се намерят силите да се преодолее тази криза, в която се намира, според мен, българската журналистика".

Последвайте канала на

2507 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
м

2016.02.11 | 20:09

2
Фаруфакиса ,ще дойде на бял кон,за да "оправи: византийците.

2016.02.11 | 20:09

1
Ще видиме дали няма накъде ...

Добави коментар

Водещи новини