Комисия ще разгледа кандидатурите за главен архитект на София

  • 11 февруари 2016 12:49

  • 859
  • 0
Комисия ще разгледа кандидатурите за главен архитект на София
© Булфото/Архив

Подготвя се заповедта за назначаване на комисия, която да разгледа документите на 15-те кандидати за главен архитект на София. Утре ще бъде обявен съставът на комисията, съобщи днес пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова в Столичния общински съвет.

Вчера в 19.30 ч. изтече крайният срок за подаване на документи за участие в конкурса за главен архитект на София. Списък с кандидатите е публикуван на сайта на Столичната община.

В комисията освен представители на администрацията кметът Фандъкова е поканила и представители на СОС от различни политически сили, както и на браншовите организации. Участие са потвърдили Съюзът на архитектите в България, Камарата на архитектите в България, включително и представители на софийския клон на камарата, посочи кметът. Тя каза, че от инициативния комитет, който се сформира по отношение на избора на главен архитект не са пожелали да се включат с техен представител в комисията. От комитета са изразили желание единствено да имат наблюдател в работата на комисията.

Вчера Фандъкова е отправила покана и към други организации за излъчване на представители, които да бъдат наблюдатели, но без право на глас, както е по закон, съобщи тя. Тя очаква потвърждения за излъчване на представители и от Камарата на строителите, от Съюза на ландшафтните архитекти, както и от още две-три различни организации.

До 17 февруари журито трябва да разгледа документите и да определи допуснатите кандидати. Тоест, на 17 февруари отново ще публикуваме на сайта на Столичната община информация за допуснатите кандидати, обяви кметът. По думите й след това конкурсната процедура продължава със защита на концепцията и с интервюта на кандидатите. По предложение на Съюза на архитектите ще има и публично представяне на кандидатите, което обаче не е част от конкурсната процедура, а се прави с цел по-голяма публичност и прозрачност, каза още столичният кмет.

Последвайте канала на

859 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини