Учени може би са доказали теория на Айнщайн

  • 11 февруари 2016 12:26

  • 2225
  • 0
Учени може би са доказали теория на Айнщайн
© GettyImages

В Националния клуб по печата във Вашингтон днес ще бъде изнесена пресконференция, на която се очаква да бъде представено доказателство за валидността на теорията на Айнщайн за гравитационните вълни, предаде БНТ.

Според тази теория, при преместване на достатъчно масивен обект с голяма скорост, при сблъскване на два масивни обекта или при експлодирането на свръхнова, във време-пространството се създават гравитационни вълни. Айнщайн го сравнява с хвърлянето на камък в гладко езеро. Според неговата теория, колкото по-масивен е обектът, толкова по-забележими трябва да са вълните в тъканта на пространството. Ученият описва гравитационните вълни през 1915-а година, но е смятал, че няма да има възможност да се докаже съществуването им чрез експеримент.

Виж още: Компютърна симулация показва гравитационните вълни при сблъсък на две черни дупки

Учените от Обсерваторията за търсене на гравитационни вълни с лазерен интерферометър от години правят опити да докажат на практика съществуването на гравитационни вълни. Миналата година бяха внесени редица подобрения в апаратурата за засичане на леките вибрации от преминаващи гравитационни вълни. Очаква се днес учените да обявят именно, че благодарение на осъвременената лазерна технология тези вълни са били засечени за първи път. Ако прогнозите се окажат верни, това ще бъде едно от най-значимите научни открития за последните сто години.

Последвайте канала на

Novini.bg
2225 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини