Парламентът прие единодушно промени в Закона за отнемане на незаконно придобито имущество

  • 11 февруари 2016 12:09

  • 2645
  • 4
Парламентът прие единодушно промени в Закона за отнемане на незаконно придобито имущество
© Булфото

Парламентът прие единодушно на първо четене промени в Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество. В гласуването участваха 100 депутати и всички бяха "за".

Вносители на законопроекта са Данаил Кирилов от ГЕРБ и група народни представители. В доклада на Комисията по правни въпроси се посочва, че целта на промените е да се установят по-ефикасни правила за конфискуване на активи, които не са пряко свързани с конкретното престъпление. Предлага се "значително несъответствие" между имуществото и нетния доход да е налице, когато размерът на несъответствието надвишава 120 000 лв. за проверявания период.

Предлага се най-малко 20 на сто от стойността на отнетото в полза на държавата имущество, да се използва за социални цели от страна на държавата.

С промените се създава правна възможност органи на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество да могат да претърсват и изземват по реда на Наказателно-процесуалния кодекс. Органи на комисията ще може и да изискват обяснения от проверяваното лице и свързаните с него лица, както и да изискват сведения от всички трети лица във връзка с извършваната проверка.
Заложена е промяна в разпределението на доказателствената тежест, като до доказване на противното се счита, че имуществото, което не е декларирано пред комисията, е незаконно придобито.

Законопроектът е в съответствие със стратегическите насоки за превенция и противодействие на корупцията за периода 2015 - 2020 г. и е в синхрон с директива на Европейския парламент за обезпечаване и конфискация на средства и облаги от престъпна дейност в Европейския съюз, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2645 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
бобо

2016.02.12 | 09:34

4
ЕХААА - сега всички депутати / и др. мошенници / ще останат без имоти . Прекалено е хубаво за да е истина.

2016.02.12 | 09:34

3
Много шум ,за нищо !
Ха ха ха

2016.02.11 | 21:17

2
Не си въобразявайте,че това се отнася за тези,които окрадоха държавицата ни и за тези,дето сега я щавят ! Парите отдавна са изпрани и не миришат! Промените се отнасят за КОН,т.е. за онзи,които са коне с капаци и за това заглавието на промените се именуват "закон".

2016.02.11 | 19:32

1
опссс , настъпи рая за държавния служител

Добави коментар

Водещи новини