Лабораторно отгледано месо може да сложи край на кланиците

  • 11 февруари 2016 12:09

  • 2762
  • 1
Лабораторно отгледано месо може да сложи край на кланиците
© GettyImages

Новосъздадена американска компания, специализирана в лабораторното отглеждане на месо, се надява някой ден клането на животни да стане излишно.

„Мемфис мийтс“ представи първите кюфтета, направени от 100 процента лабораторно телешко, като заяви, че целта е до четири години да предлага на клиентите си по-екологичен, евтин и хуманен вариант на традиционното фермерство, пише "Новинар".

В момента компанията отглежда малки количества месо в лаборатория, като за целта използва клетки от прасета, крави и пилета, за да култивира различни видове. Клетките, нужни за производството, трябва да имат способността да се регенерират.

След като ги отделят, учените започват да ги захранват с кислород, хранителни вещества и минерали. Отглеждането им се реализира в биореактор, а месото е готово след 9 до 21 дни.

Изследванията им показват, че за производство на килограм месо в лаборатория се изхвърлят с 90 на сто по-малко вредни емисии в сравнение със същото количество при традиционното фермерство. Освен това няма нужда да се използват никакви антибиотици или други добавки за бърз растеж или опазване на месото от паразити.

Преди броени дни пък професионален готвач сготви първата порция изкуствено отгледано месо, като направи от тях кюфтета. Създателите на фирмата твърдят, че са следили внимателно целия процес на готвене, миризмата, която се разнася, вида на месото по време на приготвянето и в края му, и твърдят, че то по нищо не се различава от истинското месо. Дори и по вкус.

„Концепцията ни е проста. Вместо да отглеждаме животни, за да вземем месото им, защо просто не отгледаме директно месото? Затова ние ще комбинираме десетилетия научен опит и открития, за да създадем по-здравословна и безопасна храна“, посочва един от основателите на компанията Ума Валети, който е кардиолог по професия.

„Ние обичаме месото. Като повечето американци обаче не искаме да ставаме жертва на страничните ефекти от традиционното производство на месо – замърсяване на околната среда, влошаване на здравето заради антибиотици, хормони, патогени и други замърсители в месото“, допълва още той.

Валети смята, че това е бъдещето на месодобивната индустрия, като заявява, че има амбициите да революционизира сектора по начина, по който автомобилите са го направили, измествайки каруците с конска сила.

Последвайте канала на

Novini.bg
2762 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
jojo

2016.07.29 | 12:15

1
NIKOGA!!!!!!!!

Добави коментар

Водещи новини