Държавната агенция за закрила на детето започна проверки в интернати

  • 10 февруари 2016 17:07

  • 1372
  • 0
Държавната агенция за закрила на детето започна проверки в интернати
©

Държавната агенция за закрила на детето започна проверка в пет специални училища за деца с девиантно поведение - три възпитателни училища-интернати и два социално-педагогически интерната, възложена от Върховна административна прокуратура. Проверката е след сигнал на омбудсмана на Република България, съобщават от институцията.

Проверката е в СПИ "Христо Ботев" с. Драгоданово, ВУИ "Ангел Узунов" гр. Ракитово, ВУИ "Св. Св. Кирил и Методий" с. Керека, СПИ "Христо Ботев", с. Варненци, и ВУИ "Н.Й.Вапцаров" гр. Завет.

Целта й е да се направи комплексна оценка на качеството на грижи за децата, настанени във ВУИ/СПИ, на програмите за превенция на насилието и на предприеманите действия при установяване на насилие.

Ще бъде изследвана ефективността на взаимодействието с родителите на децата, както и между институциите, които имат отношение в работата с тези деца. Ще бъде проучено мнението на настанените в тези институции деца, както и гарантирана ли е неприкосновеността на личната им кореспонденция.

Проверката ще даде възможност да се идентифицират необходимите спешни мерки за защита на правата на децата в СПИ и ВУИ, които трябва да бъдат предприети до реализирането на реформата в областта на детското правосъдие.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1372 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини