Вкараха опасни химикали в България

  • 17 ноември 2011 12:32

  • 2711
  • 6
Вкараха опасни химикали в България
©

Камион с унгарска регистрация внесе в България през ГКПП - Кардам, вчера преди обяд два контейнера с радиоактивни материали, твърди в. Народно дело.

Химикалите са предназначени за находището на газ край генералтошевското село Рогозина, подадоха сигнал граждани на община Генерал Тошево, които твърдят, че на територията на общината се извършват проучвания за шистов газ въпреки уверенията на министри и областния управител на Добрич, че става въпрос за конвенционален газ. Става дума за 800 кг вещества, които ще бъдат внесени на 7000 м дълбочина.

Радиоактивните вещества са предназначени за сондажа край Рогозина и само след 24 часа тези вещества ще напуснат територията на България, като преди това се използват за проучването, каза бившият кмет на Генерал Тошево Атанас Атанасов. Той търси отговори на въпросите дали сондажът преминава през подземните води в Добруджа, които са основен източник на вода в региона, и съществува ли дори теоретичен риск да бъде замърсена водата на Добруджа.

Специалисти, които са посетили сондажа край Рогозина, твърдят, че е издигната огромна сонда, която е именно за проучване на шистов газ. Разрешението е дадено за дълбочини, в които се търси шистов газ - до 5300 метра. Освен това площадката е бетонирана, изградени са басейни за веществата, които ще се използват заедно с водата.

В Генерал Тошево ще бъде изградено сдружение с нестопанска цел, което ще се противопостави с всички разрешени методи срещу проучванията за шистов газ в Добруджа, призна Атанасов. Според информацията, която съм успял да проуча до момента, съм категоричен, че проучванията край Рогозина са за шистов газ. Ако бъда опроверган, това ще е чудесно за всички, завърши Атанас Атанасов.
Областният управител Желязко Желязков категорично отрече, че край Рогозина се правят проучвания за шистов газ.

Последвайте канала на

Novini.bg
2711 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Emo

2012.09.21 | 17:29

6
Хора, не го обръщайте на политика! Няма никакво значение чия собственост са газо-добивните компании - руски, американски, или китайски. Бензена и гликола нямат националност. Нито пък има значение коя партия е на власт. Трябва просто да последваме примера на разумните държави Франция, Англия и Германия, и да забраним безумието хидравличен удар (фракинг) за добиване на природен газ от шистови скали!
Манчо

2012.09.21 | 17:29

5
ООоооо ужассс. Не ни стига явно мизерията и простотията, сега може да останем и без вода. България явно е като магнит за всичко зло от Запада и Щатите. Ами това е , за пореден път нищо не се постигна. Да видим колко българи ще излязат и ще защитят земите си.............. Поне нещо ще постигнем ? Ще се обединим ли всички заедно? Или ще се оплакваме ....По отношение на протестите и обединението трябва да взимаме пример от циганите....За да има нация, трябва да има народ, който да се обедини.!!!!!! Хайде братя българи!!!....
Газланд

2012.09.21 | 17:29

4
Свърши то.ГЕРБ "лапнаха"още 4-ри годинки.Виновни са тези,които я поддържаха тази система и ги докараха на власт.Сега с какви очи ще гледат изнемогващия народ?!Пълно е с овце,които си заслужават съдбата.Тежко ни!Тежко ни!

2012.09.21 | 17:29

3
Пич, за герб явно няма значение дали народа ще иска да ги преизбира, изборите могат да се нагласят всякак, партията могат да я сменят и т.н.-целия преход една власт ни управлява, ако не забелязваш. А и до края на тоя мандат има още доста време, не виждаш ли какво се случва?За да изкараме до следващия мандат, трябва или да спрем това в Рогозина, или може би да свикнем да живеем без вода,храна и въздух.А няма смисъл да мразиш "гербери", бесепари или други, бъди разумен,всеки живот е важен, а всички сме донякъде виновни, че стигнахме до тук.Но не бива да се отчайваме,все пак и сега можем да се справим, винаги има начин, стига да ценим живота достатъчно.
БЪЛГАРИН

2012.09.21 | 17:29

2
ГЕРБ бавно и методично затриват България и Българина!!! С всяко свое действие те сякаш ни казват:моля това да ни е последния мандат.Така и ще стане ,защото вие се самозабравихте кретени.Дано вече и на малкото ви симпатизанти им се отворят очите за вашето некадърно управление.Въпреки ,че аз съм един от тези ,които ви издигнаха на власт,ако зависи от мен веднага бих ви свалил.Вие сте срам за България.

2012.09.21 | 17:29

1
Герп само геррп да жувей

Добави коментар

Водещи новини