Майка на дете с диабет съди социалните в Шумен

  • 10 февруари 2016 10:02

  • 1697
  • 1
Майка на дете с диабет съди социалните в Шумен
©

Майката на 12-годишно момче с инсулинозависим диабет от Шумен застана в съдебен спор срещу Районната дирекция за „Социално подпомагане”, представлявана от Георги Миланов. Делото се гледа в Шуменския административен съд, който от вчера е в новата си сграда.

Спорът между социалните и Ваня Стоянова, която е и председател на Националното сдружение „За инсулиновите помпи”, е заради отказа да бъдат изплатени 180 лв. добавки за социална рехабилитация на сина й Кристиян, който се лекува с инсулинова помпа. Според Закона за интеграция на хората с увреждания, децата като него имат право веднъж годишно на добавка от 196 лв. за обучение и социална рехабилитация.

Миналата година момчето и още едно болно момиченце –10-годишната Реа от Шумен, също с инсулинова помпа, са били на обучителен лагер, който се провел в хотел в Златни пясъци. Целта е била родителите и малките пациенти да се научат как да боравят с помпите и сензорите към тях. От цялата страна са участвали 22 деца.

По-голямата част от разходите за престоя им се поели от спонсори, а срещу фактура за извършените дейности, социалните би трябвало да изплатят полагащата се добавка за рехабилитацията на децата. Това обаче не се случва в Шумен с мотива, че процедурите са извършени в хотел, а не в здравно заведение, а останалите регионални социални дирекции в страната изплащат парите. Не може да се поставя знак за равенство между медицинската и социалната интеграция на децата. В Закона за хората с увреждания, социалната е определена като създаване на умения за водене на независим живот и за нея също се полага добавката.

В закона и наредбите към него няма изискване социалната рехабилитация да се провежда само в лечебни заведения, какъвто е мотивът на нашата социална дирекция, обясниха Ваня Стоянова и адвокатът й Светослав Стаменов, който е също и баща на две деца, болни от инсулинозависим диабет. Той също е подал жалба срещу отказа на социалната дирекция да изплати полагащата се добавка на дъщеря му Реа и делото влиза за разглеждане в съда до дни.

По днешния казус, решение ще има в установения 30-дневен срок.

От миналата година Общинският съвет в Шумен плаща консумативите за инсулиновите помпи на Кристиян и Реа и на още едно дете. Самите помпи са купени от родителите, цената е около 10 000 лв., а месечният разход за консуматив е около 700-800 лв.

От април тази година обаче здравната каса вече ще поема разхода за консуматива, а помпите ще се предоставят безплатно на малките пациенти. Това е резултат от усилията на майката на Кристиян, която е превърнала личната си болка в кауза и защита на правата на децата с диабет и родителите им. Решението е взето след като сдружението, ръководено от Ваня спечели дело в Комисията за защита от дискриминация.

Последвайте канала на

Калина Христова
1697 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.02.11 | 04:19

1
Браво! Само така! Борете се за правото на нормален живот! Така се дейстсва, а не се чака друг да оправя проблема! Прекланям се на такива хора!

Добави коментар

Водещи новини