Ева Паунова: Добавената стойност на дигиталната икономика е стимул за Великобритания да остане в ЕС

  • 10 февруари 2016 09:20

  • 1103
  • 0
Ева Паунова: Добавената стойност на дигиталната икономика е стимул за Великобритания да остане в ЕС
© Пресцентър на ГЕРБ

"Завършването на единния цифров пазар носи голям залог за превръщането на ЕС в едно истински конкурентоспособно обединение, както Великобритания поиска през 2013 г. Днес развитието на дигиталната икономика е вече факт, което само по себе си е достатъчен стимул за това Островът да не се изолира от Европейския съюз." Това заяви Ева Паунова, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и зам. председател на Европейското международно движение, по време на изказването си в рамките на дебата „Бъдещето на Великобритания в ЕС“.

В събитието, което се състоя на 9 февруари 2016 г. в София, взеха участие Н.Пр. Ема Хопкинс, посланик на Обединеното кралство в България и Даниел Митов, министър на външните работи на България.

Според г-жа Паунова, Англия е един от лидерите в ИКТ, който отдавна внедрява дигиталните технологии в икономическата и политическата сфера, давайки тон на подобни развития в целия ЕС. "Великобритания вече създаде „Digital Catapults”, които трябва да прехвърлят малкия и среден бизнес на дигиталния бряг и вече има над 83% покритие на широколентов интернет, което е повече от останалите страни членки. В този смисъл е нормално именно тази европейска страна да започне разговора за нуждата от по-голяма конкурентоспособност на Съюза чрез завършването на цифровия пазар“, коментира тя.

Даниел Митов също подчерта важната роля на Великобритания в ЕС: "Европейски съюз без Великобритания в него ще бъде като Европейско първенство по футбол без участие на английския национален отбор." Той отбеляза, че мнението на британските граждани по институционалната рамка на сътрудничеството в Европа е важно, но не само за тях, а за цялата европейска общност. В тази връзка, посланик Хопкинс представи основните изисквания, които нейната страна поставя пред Европа: повече конкурентоспособност, силно икономическо управление, уважение на принципа на суверенитет и внимание към миграционните процеси.

Г-жа Паунова коментира, че предизвикателствата и различни кризи, с които ЕС се справя към момента биха изглеждали като „лека настинка“, ако се провалим в това да убедим британците, че Обединеното кралство трябва да остане част от ЕС. "Раната, която излизането на Великобритания би оставила в организма на Европа, ще бъде тежка и няма да може да се преболедува лесно. Ако всяко ново леко заболяване се превръща в рана, това ще отслаби ЕС като единственият до сега успешен организъм, създаден да лекува заболяванията на Европа."

Последвайте канала на

Калина Христова
1103 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини