Даниел Митов: Изобщо не сме закъснели с номинацията на Ирина Бокова (видео)

  • 10 февруари 2016 08:26

  • 1946
  • 2
Даниел Митов: Изобщо не сме закъснели с номинацията на Ирина Бокова (видео)
© Булфото (архив)

Страната ни търси всички дипломатически средства, за да решим кризата на българо-гръцката граница.

Това каза в сутрешния блок на БНТ министърът на външните работи Даниел МитовДаниел МитовДаниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ „Климент Охридски“,. Аз не помня вече колко разговора съм водил с моя гръцки колега. Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г проведе два разговора с Алексис Ципрас. В Гърция проблемът е политически. Гръцките стачкуващи отказват да разговарят със своето правителство заради тези два спорни законопроекта. В петък отново се подготвя общо национална стачка. Ние сме сезирали всички европейски органи. Министър Ивайло Московски е на границата. Българската държава се е ангажирала с този проблем на всички нива. Ние преговаряме с гръцките протестиращи, което не е нормална практика. Вчера лично премиерът Борисов разговаря с тях и виждате резултата. Днес блокадата, която е незаконна, е вдигната от 4.00 до 11.00 часа. Нашата цел е да защитим интересите на българските превозвачи. Има идея те да съдят гръцката държава в гръцки съдилища. Има възможност и за санкции от страна на Европейската комисия спрямо Атина. Ние ще защитаваме тезата, че тази блокада нарушава една от най-важните свободи в Европейския съюз - правото на свобода на движение, разкри Митов.

Той коментира и темата за номинирането на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Аз съм изключително разочарован от цялата кампания, която се изля през последните седмици в медиите. Изобщо не сме закъснели с тази номинация. Срокът е до края на март. Някои държави изчакват още. Всичко е въпрос на тактика. Не мисля, че тази пошла кампания спомогна за нашата кандидатура. Кристалина Георгиева никога не е заявявала, че ще се кандидатира за този пост. Външно министерство ще фокусира всички свои усилия, за да допринесем максимално за доброто представяне на Ирина Бокова. Искам да видя всички гласовити хора, които ни обвиняваха в закъснение, сега да се активизират и да подкрепят нашата кандидатура, категоричен беше той.

При визитата в Лондон не остана нищо скрито. Неудобни въпроси винаги могат да се задават. Най-важното нещо е да се стигне до истински разговор. За съжаление на тази среща в Лондон станахме заложници на една жена, която беше излязла от човешкия си образ. Тя крещеше, викаше и използваше нецензурен език. Ние не можахме да проведем конструктивен диалог. Аз не си тръгнах 30 минути след края на срещата, защото отговарях на смислените въпроси. Ние никога не сме се крили и не сме подбирали хората, но трябва да се води разговор. Отговорите на въпросите може да не ти харесат, но не е нормално да се налага такъв тон, разкри външният министър.

Не искам да коментирам думите на Реджеп Ердоган от вчера. Те може да се извадени от контекста, може да са казани по различен повод. Трябва да се запозная с цялото интервю. ЕС трябва да се разглежда като едно цяло и да контролира границите си. Напоследък слушам за единични идеи за справяне с бежанския проблем. Това е неправилно. Всички, които са дошли като икономически мигранти, трябва да се идентифицират и да се връщат в страните, от където са дошли. Това трябва да стане обща европейска политика и ние натискаме за това от половин година. Турция трябва да спазва всички договорки с ЕС, категоричен беше Митов.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1946 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.03.08 | 00:01

2
Не можеш да кажеш нещо лошо за тоя ,който те "обслужва " ,г-н "министре " !

2016.03.08 | 00:01

1
Пуделче, показвай се по-малко за да не дразниш хората!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини