Русия е на второ място в света по генериран спам в интернет

  • 09 февруари 2016 10:29

  • 1423
  • 0
Русия е на второ място в света по генериран спам в интернет
© GettyImages

Русия зае второ място в списъка на страните – източници на спам. През 2015 г. от нейна територия са били изпратени над 6% от нежеланите съобщения в интернет. Това означава, че в страната оперират голям броя мошенически интернет – групировки. Лидери в изпращането на спам са САЩ, от където е изпратен 15% от световния интернет-боклук, пише Российская газета, цитира "Фокус".

Русия не само е изпращала, но е и получила голямо количество спам – попаднала е на трето място по потребители на интернет, сблъскали се с вредоносни съобщения. Данните са на световноизвестната софтуерна „Лаборатория Касперски“.

Има няколко причини, заради които Русия е пълна със спамери и жертви на спама. На първо място Русия е водеща държава по брой потребители на интернет. На второ място от гледна точка на възможностите за извършване на интернет-престъпления, Русия е удобно място. „Безусловно, такива престъпления се разследват, но това е трудно“, обясни ръководителят на изследователския център „Зекюрион“ Владимир Улянов. Третата причина е ниското равнище на защита на устройствата в руското интернет пространство. Заради това злоумишлениците могат да използват редица домашни и корпоративни компютри за изпращане на нежелана поща.

Последвайте канала на

Novini.bg
1423 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини