Индия забрани безплатния интернет на Facebook

  • 09 февруари 2016 09:55

  • 2122
  • 2
Индия забрани безплатния интернет на Facebook
©

Индия практически забрани услугата на Facebook за безплатен достъп до ограничени функции и услуги в интернет. Местният регулатор гласува против предлагането на достъп до различни услуги и съдържание в зависимост от цената на достъпа до интернет, съобщава онлайн изданието BuzzFeed, цитирано от dnevnik.bg.

Решението на индийските власти засяга всички подобни услуги. Предвидени са и глоби за телекомите, които продължат да предлагат безплатен достъп до определени услуги. Компаниите имат шест месеца, за да започнат да изпълняват решението, което влиза в сила веднага. След две години то ще бъде преразгледано и решено дали да бъде запазено.

Услугата на Facebook, която се казва Free Basics, беше временно спряна в Индия още през декември миналата година, докато регулаторът вземе окончателно решение. Въпреки големия ръст на продажбите на мобилни телефони в Индия, едва 20% от хората имат достъп до интернет. В страната предплатените пакети не са разрешени, а цените не са ниски, което отказва повечето потребители от сключването на абонамент. Телекомите компенсират с предлагането на пакети с безплатен или по-евтин достъп за някои услуги, но според регулатора това е дискриминация.

Очаквано, Марк Зукърбърг обяви, че е разочарован от решението. Той заяви, че няма да се откаже от идеята. "Искам лично да заявя, че ще продължим да работим за разрушаването на бариерите на свързаността в Индия и по света", коментира той в официалния си профил.

Още през декември той изрази недоумение от спирането на Free Basics. "Кой може да е против това?" попита тогава Зукърбърг след като обяви, че средно половината от хората, които са пробвали Free Basics в рамките на 30 дни си поръчват пълен достъп до интернет. Според някои организации обаче подобни услуги са в ущърб на интернет обществото, защото стимулира използването на определени платформи за сметка на други и им дава нечестно предимство.

Последвайте канала на

Novini.bg
2122 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.02.16 | 09:10

1
Индийците са хитър народ...знаят че безплатен обяд няма
gang=laina

2016.02.16 | 09:10

2
indiicite sa ne4estiv i ne4istopluten narod poklonici na satanata i sodomiti otklasa

Добави коментар

Водещи новини