Международен ден за безопасен интернет е

  • 09 февруари 2016 09:50

  • 1360
  • 0
Международен ден за безопасен интернет е
© GettyImages/Gulliver

Днес честваме Международния ден за безопасен интернет. По този повод координаторът на Националния център за безопасен интернет Георги Апостолов заяви пред БНР, че според проуванията децата са в интернет от все по-ранна възраст с мобилно компютърно устройство и родителите и учителите са тези, които трябва да им обяснят, че интернет всъщност е съвсем реален свят.

„И най-бедните семейства осигуряват на своите деца компютърни устройства. Родителите осъзнават, че за развиването на дигитални умения у децата, информационните технологии в днешно време са изключително важни и ценни за по-нататъшното им развитие. Това , което на децата им липсва, е именно житейският опит, които родителите и учителите могат да дадат, а именно, че интернет фактически е това, което потребителите правят в него, съдържанието там в много случаи е неточно, понякога е направо фалшиво и подвеждащо“, обясни Апостолов.

По думите му на децата трябва да им се обясни,че това е реален свят с реални хора и там също има злонамерени хора, да проверяват всяка информация, да се съмняват във всеки нов контакт, които се появи дали е действително този, за който се представя. На това ние учим децата през т.нар. програма „Кибер скаут“, с която през 2015-а година направихме обучение в 5 области в страната, а сега предстои да минем през още 6 области, добави специалистът.

В програмата деца от 5-и – 6-и клас се обучават как да бъдат помощници и съветници на свои връстници, така че при инцидент или проблем в интернет детето да знае към кого да се обърне за съвет и помощ.

В Плевен Международен ден за безопасен интернет ще бъде отбелязан с представяне на проект, насочен към родители и деца. Целта му е да бъдат предпазени подрастващите от посещения на сайтове с нецензурно съдържание и от опасни контакти, поясниха организаторите.

Проектът обединява усилията на партньори от седем европейски държави, а у нас той се реализира от плевенското сдружение "Учебна работилница Европа".

Последвайте канала на

1360 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини