Теменужка Петкова: Имаме добър диалог с Русия в енергетиката

  • 08 февруари 2016 18:43

  • 2044
  • 6
Теменужка Петкова: Имаме добър диалог с Русия в енергетиката
©

За да се проведат заседанията на междуправителствената комисия между България и Русия бе нужно да има диалог. В последните години работата й бе прекъсната, но ние я подновихме. Проведохме вече няколко заседания. Постигнали сме договорености по важни теми. В работната група по енергетика не е имало напрежение. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването "Още от деня" по БНТ.

По темата за удължаването на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“, министър Петкова увери, че това е основен приоритет на правителството. „Имаме много добър диалог с нашите руски партньори. Срещаме съдействие от руска страна“.

Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по увери още, че се работи много усилено в посока на диверсификацията на газовите източници. Тя напомни, че газовият коридор с Гърция трябва да е готов в средата на 2018 г. „Тази тема беше предмет на обсъждане по време на междуправителственото заседание и руската страна. По време на заседанието руската страна беше започната с намеренията ни“  Според плановете е страната ни да се превърне в газоразпределителен център на Балканите. „От правна гледна точка се консултирахме и с ЕС. От страна на Русия има коректност по отношение на газовите доставки. Те бяха уведомени, че ще разчитаме и на руски газ“, добави Петкова.

„Всички очакваме първия сондаж от блок „Хан Аспарух“ в Черно море, призна министърът на енергетиката. „И се надяваме до края на февруари да имаме яснота дали има газ в Черно море. Това би бил най-добрият начин за диверсификация на страната ни. Има сериозен интерес и се надяваме всичко да е успешно“.

„Енергийната борса вече работи от 19 януари в реално време. БЕХ има ангажимент да осигури определени количества електроенергия. Паралелно с процеса по либерализация на електроенергийния пазар, очакваме ЕЦБ да представи модела за пълната либерализация у нас. Но първо трябва да се дефинира понятието „енергийно бедни“. Работим съвместно и със социалното министерство“, заяви министър Петкова.

Относно опасенията за намаляване на заплатите на работниците в Мини Марица-изток, Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по заяви: „Темата със свиването на разходите е много важна. В средата на месец юли беше издадена заповед за съкращаване на административните разходи с 10%. Няма основание за притеснение. Това няма да засегне работниците“.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2044 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
истината

2016.02.14 | 18:00

6
россия е просто една бензиностанция на Китай и ЕС и ще се подчинява на правилата ако иска да и се купува нефта който впрочем е на финалната права като енергиен продукт

2016.02.10 | 18:37

4
Пълни глупости ,че имате добър диалог с Русия . В едно предаване бившият министър Д. Стойнев каза че Русия въобще не иска да преговаря с това правителство .

2016.02.10 | 18:37

5
РУСИЯ НЕ Е КОМУНИСТИЧЕСКА И ЩЕ ПРЕГОВАРЯ С ГЕРБ

2016.02.09 | 16:49

3
Теменуго , дундо тъпа , имаш корав руски уй за в гъза ти , а не диалог с Русия !
ups

2016.02.09 | 16:49

2
Скъпа Теменужке,въпросът е:Бил ли е диалогът някога по лош?
Любител

2016.02.09 | 16:49

1
Аз, също очаквам да има газ, но си мисля, че по-скоро ще е сероводород ,отколкото метан.

Добави коментар

Водещи новини