С 30% за 5 г. намалял броят на българите, чиито електронни устройства се заразяват с вирус

  • 08 февруари 2016 13:45

  • 2675
  • 1
С 30% за 5 г. намалял броят на българите, чиито електронни устройства се заразяват с вирус
© Getty Images/Guliver

Броят на българите, чиито електронни устройства са били заразени с вирус, в последните пет години е намалял с 30 на сто. Това показват данни на Евростат, представени от Европейската комисия.

Статистиката сочи, че все още един от трима българи съобщава за заразено устройство, докато средно в ЕС от такъв проблем се оплаква един от четирима граждани. През 2010 г. у нас броят на потребителите на интернет, чиито устройства са били заразени, е бил 58 процента, а през миналата година е достигнал 28 на сто.

Общо 19 на сто от българските потребители са се въздържали от покупка онлайн, а 19 на сто не са банкирали, от опасения, че могат да понесат щети. Тези данни са изцяло съотносими със средните за ЕС. Осем процента от българите и 13 на сто от останалите граждани в ЕС се въздържат да ползват интернет извън дома си (от обществени безжични мрежи).

Данните показват, че най-рядко интернет потребителите понасят щети в Чехия, Холандия, Словакия и Ирландия (10-14 на сто). Най-често за поражения съобщават потребителите в Хърватия, Унгария, Португалия, Малта и Франция (33-42 на сто). Най-големи опасения от пазаруване онлайн имат румънците (35 на сто), а най-притеснени за сигурността си при електронното банкиране имат германците (27 на сто), пише БТА.

България и Словакия са държавите в ЕС, в които за пет години делът на пострадалите от вируси в интернет е намалял най-чувствително, отбелязва Евростат.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2675 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
он

2016.02.16 | 23:26

1
бреѝѝѝѝ голям прасссс

Добави коментар

Водещи новини