Новото движение на Варуфакис ще търси сподвижници и в България

  • 06 февруари 2016 09:04

  • 3103
  • 5
Новото движение на Варуфакис ще търси сподвижници и в България
© Getty Images/Guliver

Новото движение на бившия гръцки министър Янис Варуфакис ще търси сподвижници и в България, заяви специално за "Хоризонт" Лоренцо Марсили, който е ръководител на "Европейски алтернативи" и е един от двигателите на движението "Демокрация в Европа 2025", известно като DiEM25.

"Аз бях много приятно изненадан колко развито е гражданското общество в България. Видях и протестите по улиците. Никога не трябва да забравяме, че политиките на лишения, които в момента западният свят ни налага, не се различават много от времената, през които са минали всички държави от Източна Европа, а именно периодът, през който са минали след промените и падането на комунистическия режим. Ще дам пример с приватизацията или пък със срива на социалната система. Мисля, че в България имате много какво да кажете по този въпрос", заяви той.

Марсили е категоричен, че движението DiEM25 ще предложи алтернатива за политиката на лишения или на разпадането на европейската идея. То ще се финансира само от дарения, но тръгва с ясна заявка да промени Европа: "Нека кажа, че има абсолютно ясна политическа амбиция в движението да промени нещата. Това не означава задължително, че движението трябва да е политическа пария или иска да се превърне в такава, но със сигурност иска да се превърне в политическа сила. Как ще бъде изградена тази политическа сила - било то чрез политическо движение, което работи с някои партии или дори ще доведе до основаване на нови политически партии в някои страни, е нещо, което предстои да видим".

Официалната церемония за основаването на движението, в основата на което е Янис Варуфакис, ще бъде във вторник в Берлин.

Последвайте канала на

Десислава Станева
3103 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
поредна хибридна атака

2016.02.07 | 12:42

5
Еврофакис има силна пддръжка и гръб в САЩ и МВФ! Не се взъзвайте на сладките приказки!

2016.02.07 | 12:42

4
Церемонията по основаването ще бъде в Берлин , а защо не във Вашингтон ?????

2016.02.07 | 12:42

3
Гръцкия Хахо търси съмишленици в България от родните Хаховци ! Смяяяяяяяяях !!

2016.02.07 | 12:41

2
Време е да разберем че интернационал не е мръсна дума. Това е един от начините за борба срещу неолибералната мафия.

2016.02.07 | 06:43

1
Който се смее последен ...........

Добави коментар

Водещи новини