Учени разследват възможна връзка между Зика и Синдрома на Гилен-Баре

  • 05 февруари 2016 21:14

  • 2798
  • 0
Учени разследват възможна връзка между Зика и Синдрома на Гилен-Баре
© GettyImages

Колумбиското министерство на здравеопазването заяви днес, че според него има връзка между вируса Зика, Синдрома на Гилен-Баре и смъртта на трима колумбийци, предаде Ройтерс.

Колумбия има около 20 500 потвърдени случая на предавания чрез ухапване от комар вирус, включително над 2100 бременни жени, което я прави една от най-засегнатите страни в региона след Бразилия.

До неотдавна Зика беше смятана за леко заболяване, но предизвика тревоги, след като Бразилия съобщи за няколко хиляди случая на сериозни малформации при новородени бебета, които учени свързват с инфектирането на майките им по време на бременността.

Учени разследват и възможна връзка между Зика и Синдрома на Гилен-Баре - рядко автоимунно заболяване, което засяга нервната система и може да доведе до парализа.

Макар че не е доказана връзка на вируса с нито едно от тези две заболявания, колумбийският здравен министър Алехандро Гавирия заяви днес пред журналисти, че има косвена връзка между вируса, синдрома и смъртта на трима колумбийци.

Губернаторът на Пуерто Рико Алехандро Гарсия Падиля обяви днес Зика за заплаха за общественото здраве на населението на острова, който е територия на САЩ. Здравните власти там са потвърдили 22 случая, включително бременна жена и мъж, развил синдрома на Гилен-Баре.

Последвайте канала на

БТА
2798 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини