Германия ще подкрепя България за съдебната реформа

  • 05 февруари 2016 17:40

  • 1195
  • 2
Германия ще подкрепя България за съдебната реформа
© Министерство на правосъдието

Хората трябва да повярват в правосъдието, не само чрез промени в Конституцията и законите, но и чрез професионалната работа на магистратите.

Около тази идея се обединиха министърът на правосъдието Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на и  Държавният министър за Европа във Федералното министерство на външните работи на Германия Михаeл Рот, съобщиха от пресцентъра на министерството на правосъдието. Двамата  министри се срещнаха днес на работен обяд, на който обсъдиха въпроси, свързани със съдебната реформа и препоръките в доклада на Европейската комисия към България. „Препоръките в няма да бъдат забравени. Вече работим по тях“, категорична бе Захариева. От своя страна Михаел Рот заяви готовността на страната си за сътрудничество със България по всички въпроси на съдебната реформа. Той отбеляза, че именно правосъдието е основата за доверието и подкрепата от правителството и обществото. „Европейските партньори на България трябва да имат повече доверие в нея. Време е за действия.“, заключи Рот.

„Правителството има воля, за да се състои реформата. Имам пълната подкрепа на премиера и Кабинета.“, отбеляза българският министър. На срещата Захариева запозна Рот с функциите и работата на Съвета по прилагане на актуализираната стратегия за съдебна реформа. „Доверието на хората в съдебната система няма да се върне само с правенето на закони, по-важно е тяхното прилагане. Първият приоритет на екипа ми са промените в Закона за съдебната власт, както и продължаване на реформата в юридическото образование. Колкото по-качествено е образованието на магистратите, толкова по-гарантирана ще е независимостта на съдебната система. Реформата ще работи за подобряване на качеството на живота в България“, заяви министър Захариева.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1195 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.02.10 | 17:59

2
докато зависимостите не бъдат изкоренени, докато няма осъдени за престъпления по служба, който и да ни подкрепя, реформи няма да има! Първия осъден трябва да е Пеевски!

2016.02.05 | 20:07

1
Българите нищо не могат сами.

Добави коментар

Водещи новини