Намериха открадната картина на Пикасо

  • 05 февруари 2016 16:50

  • 1689
  • 0
Намериха открадната картина на Пикасо
©

Служителите на управлението по борба с контрабандата в Истанбул са арестували членове на транснационална престъпна групировка, които се опитали да продадат картина на Пабло Пикасо, пише lifestyle.bg, позовавайки се на турската агенция „Анадолу“.

Платното „Гола жена, сресваща косата си“, нарисувано през 1940 г., е откраднато от дома на колекционер от Ню Йорк през 1940 г.

Датата на престъплението не се уточнява. При операция под прикритие турската полиция успя да залови платното на Пикасо.

Полицаите се представили за потенциални купувачи пред трафикантите, които се опитвали да продадат картината.

Престъпниците искали за нея 8 милиона долара, но склонили на 7 милиона. На определената среща в кафене в Истанбул полицаите арестували трафикантите и конфискували картината.

Платното от 1940 г. е портрет на Дора Маар, муза и любовница на художника по онова време.

Преди дни крадци проникнаха в най-големия музей в Сао Паоло и откраднаха две платна – едно, от които е на Пабло Пикасо и според експертите струва над 50 млн. долара.

Картината "Портрет на Сюзан Блох", рисувана от Пикасо през 1904 г. и част от "синия" му период и картината на бразилския художник Портинари - "Берачът на кафе" са сред най-важните експонати на бразилския Музей на изкуството.

Най-вероятно крадците са имали план да откраднат точно тези две платна. Те били изложени в различни зали на втория етаж, се казва в официалното изявление на музея.

Последвайте канала на

Novini.bg
1689 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини